"ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ" ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Επίκαιρη ερώτηση για την χρηματοδότηση των κομμάτων

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 - 13:15

ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Υπέρογκες δαπάνες για χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων»
      Από τα τέλη του έτους 2009 η Ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από μία πολύ έντονη οικονομική κρίση, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι θα έχει μακρά διάρκεια και θα επιφέρει βαθιές μεταβολές στις δομές αυτής.
Παρά το γεγονός αυτό, βλέπουμε ότι κατά τρόπο προκλητικό, οι κρατικές δαπάνες για την χρηματοδότηση των κομμάτων παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος κατά 80%.   

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση ώστε να μειωθούν άμεσα οι υπέρογκες δαπάνες για τη χρηματοδότηση των κομμάτων;


Αθήνα, 24-07-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ
                                                           Βουλευτής ΑΤΤΙΚΗΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση Τομέαρχη Εργασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 - 14:18
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
1)               ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
2)               ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
3)               ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Αδράνεια της Κυβέρνησης σχετικά με την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα στεγαστικά δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών,  την αναστολή των πλειστηριασμών & το πλαφόν των τραπεζικών επιτοκίων»

      Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, που επιβεβαιώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επί της προηγούμενης Συγκυβερνήσεως Παπαδήμου, στην οποία συμμετείχαν δύο εκ των κομμάτων της νυν Συγκυβερνήσεως, βρισκόταν σε στάδιο προετοιμασίας πριν τις εκλογές νομοσχέδιο με στόχο τη διευκόλυνση χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.
      Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει κατατεθεί κανένα σχετικό νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έχουν καταστεί δυσμενέστερες.
      Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ, έχει ανακύψει ζήτημα εξαιτίας της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες κρίνονται παράνομα τα τραπεζικά επιτόκια δανείων και καρτών που υπερβαίνουν το δικαιοπρακτικό επιτόκιο. Μόνο το Εθνικό Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικών Ερευνών έχει συγκεντρώσει 27 (!) τέτοιες αμετάκλητες αποφάσεις, που ρυθμίζουν πάγια πλέον ότι η επιβολή, εκ μέρους των τραπεζών, επιτοκίων που υπερβαίνουν το ύψος των δικαιοπρακτικών, τόσο της καταναλωτικής όσο και της επιχειρηματικής πίστης, συνιστά καταχρηστική –και συνεπώς παράνομη– άσκηση από τις τράπεζες του δικαιώματος της ελεύθερης διαμόρφωσης των επιτοκίων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.      Προτίθεται η Κυβέρνηση & πότε να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο προς ανακούφιση χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι  αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια & αν ναι, ποιες ρυθμίσεις προς ανακούφιση των δανειοληπτών θα υιοθετήσει;
2.      Θα παραταθεί η αναστολή πλειστηριασμών πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2012;
3.      Αφ’ ης στιγμής υπάρχουν δεκάδες αμετάκλητες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, ότι δεν μπορούν τα τραπεζικά επιτόκια να ξεπερνούν τα δικαιοπρακτικά, θα προχωρήσει η νέα συγκυβέρνηση σε νομοθετική επιταγή συμμόρφωσης των τραπεζών στην ως άνω νομολογία & μάλιστα με βαριές αστικές, διοικητικές & ποινικές κυρώσεις για κάθε νέα παραβίαση;
Λάρισα, 13.07.2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
Βουλευτής Λάρισας ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΠρόταση νόμου για περιορισμό κομματικών επιχορηγήσεων

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 - 12:10
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Στην πρόταση νόμου για την κατάργηση και τροποποίηση διατάξεων άρθρων στον Ν. 3023/2002 για την «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος. Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών»                           
Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Α. Επί της αρχής
      Τα κόμματα αποτελούν κυρίαρχο παράγοντα της πολιτικής ζωής της χώρας. Βεβαίως, τα κόμματα δεν είναι αναγκαστικοί σχηματισμοί, αλλά εναπόκειται στη βούληση ομάδων πολιτών να ιδρύσουν κόμμα. Τα κόμματα θα πρέπει να βασίζονται πρώτα από όλα στις αρχές τους και να επιδιώκουν την υλοποίηση ουσιαστικών πολιτικών ιδανικών. Κινητήριος δύναμή τους θα πρέπει να είναι η ενεργός συμμετοχή των μελών τους στη λειτουργία αυτών. Σε διαφορετική περίπτωση, μετατρέπονται σε οργανισμούς που αποσκοπούν στην πατρωνεία δημόσιων αξιωμάτων, δηλ. έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον επικεφαλής τους στην ηγετική κρατική θέση (π.χ. ως Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό), έτσι ώστε αυτός να ανταμείψει στη συνέχεια τους πιστούς του με τη διανομή σ’ αυτούς των υπόλοιπων κρατικών θέσεων.
      Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν το Λαό και όχι για να υπηρετούνται από αυτόν. Συνεπώς, είναι εσφαλμένο να επιβαρύνεται υπέρμετρα ο φορολογούμενος, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία γιγαντιαίων κομματικών μηχανισμών.
      Στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 29 του ισχύοντος Συντάγματος, προβλέπεται το δικαίωμα των κομμάτων στην οικονομική τους ενίσχυση από το Κράτος. Η χρησιμοποίηση του όρου «ενίσχυση», και όχι γενικά «χρηματοδότηση», υποδηλώνει ότι το Κράτος συμμετέχει επιβοηθητικά στην κάλυψη ενός μέρους των δαπανών των κομμάτων, οι οποίες πρέπει κατά τα λοιπά να χρηματοδοτούνται από «ίδιους πόρους» των τελευταίων, δηλαδή βασικά από εισφορές φίλων και μελών (ή από την περιουσία του κόμματος, αν υπάρχει).
      Από τα τέλη του έτους 2009 η Ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από μία πολύ έντονη οικονομική κρίση, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι θα έχει μακρά διάρκεια και θα επιφέρει βαθιές μεταβολές στις δομές αυτής. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι προκλητικό να διατηρείται η οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από το Κράτος στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια.
      Ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ πρεσβεύει την πλήρη κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων από το Κράτος. Όμως, η παρ. 2 του άρθρου 29 του Συντάγματος, όπως ισχύει σήμερα, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Για να προταθεί η πλήρης κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η ως άνω διάταξη του Καταστατικού Χάρτη της Πολιτείας. Περαιτέρω, αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης, εν προκειμένω πριν το έτος 2013.
      Για τους λόγους αυτούς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ καταθέτει πρόταση νόμου για τον ουσιαστικό περιορισμό (κατά τα 4/5) σε πρώτη φάση της οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων από το κράτος και δεσμεύεται εν συνεχεία να ζητήσει στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την κρατική χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα.
Β. Επί των άρθρων
Άρθρο 1
      Με την παρ. 1 του άρθρου 1 προτείνεται η τροποποίηση της παραγράφου 3 του άρθρου 1 Ν. 3023/2002 σχετικά με το ύψος της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα από το Κράτος. Ειδικότερα, προτείνεται η μείωση αυτής από ποσοστό ένα κόμμα μηδέν δύο τοις χιλίοις (1,02 ο/οο), σε ποσοστό μηδέν κόμμα διακόσια τέσσερα τοις χιλίοις (0,204 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους. 
      Με την περίοδο α της παρ. 2 του άρθρου 1 προτείνεται η τροποποίηση της περιόδου α της παραγράφου 4 του άρθρου 1 Ν. 3023/2002 σχετικά με το ύψος της εκλογικής  χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα από το Κράτος. Ειδικότερα, προτείνεται η μείωση αυτής από ποσοστό έως μηδέν κόμμα είκοσι δύο τοις χιλίοις (0,22 ο/οο) σε ποσοστό έως μηδέν κόμμα μηδέν σαράντα τέσσερα τοις χιλίοις (0,044 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του οποίου διεξάγονται οι εκλογές.
      Με την περίοδο β της παρ. 2 του άρθρου 1 προτείνεται η τροποποίηση της περιόδου α της παραγράφου 4 του άρθρου 1 Ν. 3023/2002 σχετικά με το ανώτατο, αθροιστικά, ποσοστό στο οποίο επιτρέπεται να ανέλθει η εκλογική χρηματοδότηση εντός ενός έτους σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια αυτού, διεξάγονται περισσότερες της μίας εκλογές. Ειδικότερα, προτείνεται η μείωση αυτού από ποσοστό μηδέν κόμμα τριάντε πέντε τοις χιλίοις (0,35 ο/οο) σε ποσοστό μηδέν κόμμα μηδέν επτά τοις χιλίοις (0,07 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του οποίου διεξάγονται οι εκλογές.
      Με την περίοδο α της παρ. 3 του άρθρου 1 προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 1 Ν. 3023/2002 σχετικά με το ανώτατο ύψος στο οποίο επιτρέπεται να ανέλθουν οι αναγκαίες πιστώσεις για τη συνολική (τακτική και εκλογική) ετήσια χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Ειδικότερα προτείνεται η μείωση αυτού από ποσοστό ένα κόμμα είκοσι τέσσερα τοις χιλίοις (1,24 ο/οο), σε ποσοστό μηδέν κόμμα διακόσια σαράντα οκτώ τοις χιλίοις (0,248 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους.
      Με την περίοδο β της παρ. 3 του άρθρου 1 προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 3023/2002 σχετικά με το ανώτατο ύψος στο οποίο επιτρέπεται να ανέλθουν οι αναγκαίες πιστώσεις για τη συνολική (τακτική και εκλογική) ετήσια χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων σε περίπτωση διεξαγωγής περισσότερων της μίας εκλογών εντός του ιδίου έτους. Ειδικότερα, προτείνεται  η μείωση αυτής από ποσοστό ένα κόμμα τριάντα επτά τοις χιλίοις (1,37 ο/οο), σε ποσοστό μηδέν κόμμα διακόσια εβδομήντα τέσσερα τοις χιλίοις (0,274 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους.Το ισχύον άρθρο 1 του Ν. 3023/2002 (ΦΕΚ 146 Α΄), έχει ως εξής: ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Άρθρο 1

Διακρίσεις και ύψος κρατικής χρηματοδότησης.


1. Τα πολιτικά κόμματα χρηματοδοτούνται από το Κράτος, προκειμένου να αντιμετωπίζουν μέρος των λειτουργικών και των εκλογικών δαπανών τους.

2. Η κρατική χρηματοδότηση διακρίνεται σε τακτική και εκλογική.

3. Η τακτική χρηματοδότηση καταβάλλεται κατ` έτος και ανέρχεται σε ποσοστό ένα κόμμα μηδέν δύο τοις χιλίοις (1,02 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους.

4 "α. Η εκλογική χρηματοδότηση καταβάλλεται κάθε φορά που διεξάγονται γενικές βουλευτικές εκλογές ή εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων Αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ανέρχεται σε ποσοστό έως μηδέν κόμμα είκοσι δύο τοις χιλίοις (0,22 %0) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του οποίου διεξάγονται οι εκλογές. Αν διεξαχθούν περισσότερες της μίας εκλογές, όπως αυτές ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, το ανωτέρω ποσοστό δεν μπορεί να υπερβεί, αθροιστικά, το μηδέν κόμμα τριάντα πέντε τοις χιλίοις (0,35 %0)."
*** Η περ. α` αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.1 άρθρ.16
Ν.3242/2004,ΦΕΚ Α 102/24.5.2004.
β. Το ποσοστό της χορηγούμενης κάθε φορά εκλογικής χρηματοδότησης καθορίζεται ύστερα από γνώμη της Διακομματικής Επιτροπής, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η απόφαση εκδίδεται το πρώτο δίμηνο του έτους κατά το οποίο λήγει η βουλευτική περίοδος ή του έτους διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών πριν από τη λήξη της βουλευτικής περιόδου εκδίδεται, με την παραπάνω διαδικασία, απόφαση για τον καθορισμό του ποσοστού χρηματοδότησης μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την προκήρυξη, εκτός αν έχει ήδη εκδοθεί σχετική απόφαση σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.

"5. Οι αναγκαίες πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Οι πιστώσεις αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα κόμμα είκοσι τέσσερα τοις χιλίοις (1,24 %0) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους και σε περίπτωση διεξαγωγής περισσότερων της μίας εκλογών, το ένα κόμμα τριάντα επτά τοις χιλίοις (1,37 %0)."
*** Η παρ.5 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.1 άρθρ.16
Ν.3242/2004,ΦΕΚ Α 102/24.5.2004.
6. Η κρατική χρηματοδότηση δεν υπόκειται σε φόρο.»
 
Άρθρο 2
Με το άρθρο 2 προτείνεται η κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 4 του Ν. 3023/2002, που αφορούν την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, διότι τα κόμματα μπορούν να πραγματοποιούν αυτές τις δραστηριότητες αξιοποιώντας την τακτική χρηματοδότηση που λαμβάνουν.
Το ισχύον άρθρο 4 του Ν. 3023/2002  (ΦΕΚ 146 Α΄), έχει ως εξής:
«Οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς
   1. Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2, λαμβάνουν ετήσια οικονομική ενίσχυση από το Κράτος για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, καθώς και τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους. Η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται συνολικά σε ποσό ίσο με το μηδέν κόμμα ένα τοις χιλίοις (0,1 ο/οο) των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού και κατανέμεται μεταξύ των δικαιούχων κομμάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 3.
   2. Οι αναγκαίες πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
   3. Με την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 3, καθορίζονται τα κόμματα και οι συνασπισμοί που δικαιούνται την παραπάνω ενίσχυση, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά.
   4. Στον έλεγχο που διενεργείται, κατά το άρθρο 21, εξετάζεται αν τα ποσά που χορηγήθηκαν σε κόμματα ή συνασπισμούς διατέθηκαν για δραστηριότητες της παραγράφου 1. Σε αρνητική περίπτωση, το κόμμα ή ο συνασπισμός που έλαβε το ποσό υποχρεούται σε επιστροφή του.»
Άρθρο 3
Έναρξη ισχύος
Με το άρθρο 3 προτείνεται η ισχύς των διατάξεων του παρόντος νόμου να αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του. Ομοίως να καταργείται και κάθε διάταξη αντίθετη στο περιεχόμενο του παρόντος νόμου προς ασφάλεια του δικαίου.
Αθήνα, 16-07-2012

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Ονοματεπώνυμα & Υπογραφές

1. Νικόλαος Μιχαλολιάκος                9. Πολύβιος Ζησιμόπουλος
2. Ελένη Ζαρούλια                              10.  Νικόλαος Κούζηλος
3. Ηλίας Κασιδιάρης                          11. Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
4. Ηλίας Παναγιώταρος                   12. Ευστάθιος Μπούκουρας
5. Χρήστος Παππάς                          13. Μιχαήλ Αρβανίτης
6. Ιωάννης Λαγός                               14. Αντώνιος Γρέγος
7. Νικόλαος Μίχος                           15. Δημήτριος Κουκούτσης
8. Γεώργιος Γερμενής                      16. Παναγιώτης Ηλιόπουλος
17. Νικήτας Σιώης                           18. Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
Για την κατάργηση και τροποποίηση διατάξεων άρθρων του Ν.3023/2002 για την «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος. Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών»

Άρθρο 1
1. Το εδάφιο «…ένα κόμμα μηδέν δύο τοις χιλίοις (1,02 ο/οο)…» της  παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 3023/2002 (ΦΕΚ 146 Α΄), όπως ισχύει σήμερα , αντικαθίσταται ως εξής: «… μηδέν κόμμα διακόσια τέσσερα τοις χιλίοις (0,204 ο/οο)…».
2.α. Το εδάφιο «…μηδέν κόμμα είκοσι δύο τοις χιλίοις (0,22 ο/οο)…» της περιόδου α της παρ. 4 του άρθρου 1 του Ν. 3023/2002 (ΦΕΚ 146 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.1 άρθρ.16 Ν.3242/2004(ΦΕΚ Α 102/2Ερώτηση για το υπέρογκο κόστος θέρμανσης για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 - 12:39
ΠΡΟΣ
1)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
3)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΘΕΜΑ: «ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»
 
      Είναι γνωστό σε όλους ότι οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά η Καστοριά, η Φλώρινα και τα Γρεβενά, έχουν βαρύ χειμώνα, διάρκειας 7-8 μηνών περίπου ετησίως. Συνεπώς, η επικείμενη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη, με άμεση συνέπεια χιλιάδες νοικοκυριά στις εν λόγω περιοχές να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης.
      Η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης είναι μία περίπλοκη και αναποτελεσματική διαδικασία, η οποία μάλιστα προκαλεί μεγάλες αδικίες σχετικά με τους τελικούς δικαιούχους.
      Θεωρώ απαραίτητο να ληφθούν ειδικά μέτρα για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας:
▪ όπως έκπτωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης που αποδεδειγμένα προορίζεται για οικιακή χρήση ή επαγγελματική χρήση μικρής κλίμακας,
▪  επιδότηση για αλλαγή καυστήρων και χρήση εναλλακτικών καυσίμων για τη θέρμανση.
▪    επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή
▪  επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης από την Πτολεμαΐδα, έπειτα από κατάλληλη τεχνική μελέτη.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να μην μείνουν χωρίς θέρμανση κατά τον επερχόμενο χειμώνα, χιλιάδες νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας;
                                                                                          ΑΘΗΝΑ, 31/07/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
 ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ
 Βουλευτής ΣΕΡΡΩΝ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ερώτηση με θέμα τα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 - 12:37

Προς τον
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Κέρκυρας»
     Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα του Τύπου η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι τραγική. Συγκεκριμένα, οι ειδικευόμενοι ιατροί του εν λόγω νοσοκομείου καταγγέλλουν σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, πλημμελή εκπαίδευση, απάνθρωπα ωράρια και καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων για πολλούς μήνες. Παράλληλα υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό υλικό, ενώ χαρακτηριστικό είναι το ότι δεν έχει υπάρξει χρηματοδότηση ούτε για αγορά πετρελαίου  με συνέπεια να μην υπάρχει στο θεραπευτήριο ζεστό νερό, απαραίτητο για την τέλεση ορισμένων ιατρικών ενεργειών. Μάλιστα, οι ειδικευόμενοι ιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας με αίτημα την επίλυση των ως άνω εκτεθέντων προβλημάτων. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες όλων των παρελθουσών κυβερνήσεων για διάθεση κονδυλίων στον τομέα της Υγείας, η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου νοσοκομείου μειώθηκε από τα 30.000.000 ευρώ του έτους 2010 στα 24.000.000 ευρώ για το έτος 2011 και στα 12.000.000 ευρώ για το έτος 2012.                                        
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1)    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την επίλυση των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων του νοσοκομείου της Κέρκυρας;
2)    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προς την κατεύθυνση της συνολικής ενίσχυσης του ύψιστης σημασίας τομέα της Υγείας;
                                                                  
Αθήνα, 31 Ιουλίου 2012
                                                                Ο Ερωτών Βουλευτής
                                                           ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ
                                                           Βουλευτής ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Ερώτηση για απόδοση ποινικών ευθυνών σε τραπεζίτες για τις δανειοδοτικές πρακτικές

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 - 12:36
ΠΡΟΣ
1)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
3)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ»

            Οι αστυνομικές αρχές της Ιρλανδίας ανακοίνωσαν ότι τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 2012 συνέλαβαν στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει στο εξωτερικό, τον 64χρονο Ιρλανδό τραπεζίτη Σιν Φιτζπάτρικ, πρώην πρόεδρο της Anglo Irish Bank. Ο Σιν Φιτζπάτρικ κατηγορείται για 16 αδικήματα και είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο πενταετούς ποινής φυλάκισης σε περίπτωση που κριθεί ότι είναι συνυπεύθυνος για την τραπεζική κρίση της χώρας, η οποία ανάγκασε το Δουβλίνο να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια. Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την τελευταία τριετία τις δανειοδοτικές πρακτικές της Anglo Irish Bank. Ο παράτολμος δανεισμός των ιρλανδικών τραπεζών είναι ο βασικός λόγος που το Δουβλίνο ζήτησε οικονομική βοήθεια 85 δισ. ευρώ από την τρόικα, υποβάλλοντας έτσι τους φορολογούμενους της χώρας σε αυστηρά μέτρα λιτότητας. Μόνο η διάσωση της Anglo Irish Bank έχει κοστίσει 30 δισ. ευρώ στο κράτος. Δύο ακόμη υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη της Anglo Irish Bank συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές. Υπόλογα στη δικαιοσύνη είναι ακόμη 16 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Σον Κουίν, ενός από τους πλουσιότερους Ιρλανδούς, που είχε συνδεθεί με την απότομη ανάπτυξη του κλάδου ακινήτων ως υπεργολάβος.
      Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι οι Ιρλανδικές Αρχές διερεύνησαν συστηματικά τις ευθύνες των τραπεζιτών στην οικονομική καταστροφή της Πατρίδας τους. 
      Όπως και στην Ιρλανδία, έτσι και στην Χώρα μας, όλοι αποδέχονται ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση αναλογεί στους τραπεζίτες και τις τράπεζες. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα κανένας τραπεζίτης και καμία τράπεζα δεν έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να καταστεί υπόλογη και να τιμωρηθεί για τα εγκλήματά της σε βάρος του Ελληνικού Λαού.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1)     Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων τους έχουν διερευνήσει μέχρι σήμερα τις ευθύνες που βαρύνουν τους τραπεζίτες και τις τράπεζες για το γεγονός ότι η Χώρα μας αναγκάστηκε να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια και να υπαχθεί στον διεθνή μηχανισμό στήριξης;
2)     Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν από εδώ και στο εξής προκειμένου να αποκαλυφθούν αξιόποινες πράξεις που έχουν τελεστεί από τους τραπεζίτες και τις τράπεζες οι οποίες δημιούργησαν και όξυναν την οικονομική κρίση που καταστρέφει τον Ελληνικό Λαό και την Πατρίδα μας;

Ο Ερωτών Βουλευτής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΜΕΝΗΣ
Βουλευτής Β΄ΑΘΗΝΩΝ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την εμπλοκή χρηματιστών στη χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 - 15:46
ΠΡΟΣ
1)      ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2)      ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
3)      ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
4)      ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
5)      ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
6)      ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
7)      ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «ΕΜΠΛΟΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ»

            Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, περισσότεροι από δέκα χρηματιστές σε εννέα τράπεζες, τουλάχιστον, εμπλέκονται στο σκάνδαλο χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων κατά τη διάρκεια των ετών 2005-2011. Οι αρχές εξετάζουν ακόμη και την άσκηση ποινικών διώξεων και πληροφορίες θέλουν να επίκεινται συλλήψεις για το θέμα. Η αμερικάνικη εφημερίδα αναφέρει ότι οι εν λόγω χρηματιστές συνωμοτούσαν για να επηρεάσουν το ύψος των διατραπεζικών επιτοκίων στις αγορές διαφορετικών ηπείρων. Οι διωκτικές αρχές υποψιάζονται ότι πρόκειται για μια ευρεία συνωμοσία που εκτυλίσσονταν επί αρκετά χρόνια, επηρεάζοντας με πλασματικά υψηλά ή χαμηλά επιτόκια το κόστος εξυπηρέτησης πάσης φύσεως δανείων και τις αποδόσεις χρηματοοικονομικών παραγώγων, όπως τα swaps επιτοκίων. Οι έρευνες αυτές δεν περιλαμβάνουν την υπόθεση της τράπεζας Barcleys, η οποία συμφώνησε στην καταβολή, σχεδόν, μισού δισ. δολαρίων σε επιμέρους πρόστιμα των αμερικανικών και των βρετανικών αρχών, παραδεχόμενη ότι συμμετείχε στη χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων Libor και Euribor. Στο σκάνδαλο αυτό φαίνεται να εμπλέκονται ακόμη 16 τράπεζες. Τα διατραπεζικά επιτόκια καθορίζονται από τις εκτιμήσεις των τραπεζών που συμμετέχουν στις καθημερινές δημοπρασίες, μέσα από τις οποίες προκύπτει ο μέσος όρος, καθορίζοντας έτσι το ύψος του κόστους δανεισμού για τράπεζες, αλλά και τους δανειολήπτες. Μόνον το Libor καθορίζεται σε 16 νομίσματα για 15 διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Στις έρευνες συμμετέχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και οι εποπτικές αρχές των αγορών κεφαλαίου σε Βρετανία, ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη.
      Από τα παραπάνω προκύπτει με βεβαιότητα ότι πολλοί χρηματιστές, εκμεταλλεύονται την πολυπλοκότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και κερδοσκοπούν παράνομα και συστηματικά σε βάρος απλών πολιτών, ακόμη και σε βάρος ολόκληρων κρατών.   
Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1)      Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων τους έχουν διερευνήσει μέχρι σήμερα κατά πόσον από την δράση των ως άνω χρηματιστών και πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τα έτη 2005-2011 προκύπτει διάπραξη παράνομων πράξεων και αντίστοιχη ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, των Ελλήνων δανειοληπτών και εν γένει της Ελληνικής οικονομίας;  
2)     Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν από εδώ και στο εξής προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον έχουν διαπραχθεί ανάλογα αδικήματα από τους ίδιους ή άλλους χρηματιστές και πιστωτικά ιδρύματα σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων δανειοληπτών
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΜΕΝΗΣ
Βουλευτής Β΄ΑΘΗΝΩΝ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕπίκαιρη ερώτηση για την προστασία της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Συρίας

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 - 15:27
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ»
Τους τελευταίους μήνες, η Συρία σπαράσσεται από εμφύλιες συγκρούσεις. Στη χώρα αυτή ως γνωστόν, εκτός από Έλληνες πολίτες, διαβιούν και χιλιάδες Ελληνορθόδοξοι Σύριοι, γνήσιοι απόγονοι της Ρωμιοσύνης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Με λύπη διαπιστώνουμε, ότι οι ομάδες των λεγόμενων αντικαθεστωτικών έχουν διαπράξει φρικτές βιαιότητες σε βάρος των Ελληνορθόδοξων της Συρίας και επιπλέον, έχουν καταστρέψει πληθώρα θρησκευτικών χώρων και μνημείων της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης. Παρόλα αυτά πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στη Δαμασκό.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Είναι στρατηγικά δόκιμο να δρομολογείται το κλείσιμο της πρεσβείας μας στην πόλη που είναι την τρέχουσα περίοδο το επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο;
 2) Τι προτίθεται να πράξει για να προστατευθεί η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Συρίας, η οποία κινδυνεύει με αφανισμό;

Αθήνα, 30-07-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
                                                           Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕπίκαιρη ερώτηση για την θέσπιση και οριοθέτηση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 - 14:42

Προς τον Πρωθυπουργό


ΘΕΜΑ: «Θέσπιση και οριοθέτηση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης»
      Σύμφωνα με τον ημερήσιο Τύπο (ΤΟ ΒΗΜΑ-27/07) ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γκόρντον κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών: «εμφανίστηκε, προφανώς απηχώντας τις απόψεις της κυβέρνησης Ομπάμα, αντίθετος σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδος για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να καταλάβουν τις περίπλοκες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και καλό θα ήταν τα όποια βήματα να γίνουν συντονισμένα. Άλλωστε, διευκρίνισε, υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα».
            Σε διαφορετικό πλαίσιο είχε κινηθεί ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, οπότε και ανέφερε επί λέξει ότι: «η προγραμματική σύγκλιση τονίζει τη συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής, ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου».
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:
1)      Πότε θα προχωρήσουμε επιτέλους στη θέσπιση και οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα εκμετάλλευσης του ενεργειακού μας πλούτου;
2)      Ποια απάντηση έλαβε ο αμερικανός υφυπουργός για την απαράδεκτη δήλωσή του, μέσω της οποίας άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάς δεν είναι κράτος ανεξάρτητο, αλλά προτεκτοράτο των Η.Π.Α., οι οποίες θεωρούν πως έχουν τον τελευταίο λόγο για την εξωτερική μας πολιτική;
3)      Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, την ώρα που ισχύει ακόμα το τουρκικό casus belli και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν χημικά όπλα (όπως προκύπτει από τη δράση τουρκικού τάγματος Πυρηνικού Βιολογικού Χημικού Πολέμου στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, γεγονός που γνωρίζουν άριστα οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες);
Αθήνα, 30-07-2012
                                                              
Ο  Ερωτών   βουλευτής
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
                                           Βουλευτής Α΄ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Ερώτηση για την μεταολυμπιακή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων των αγώνων του 2004

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012 - 13:45
ΠΡΟΣ
1)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
2)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004»

      Οκτώ χρόνια μετά τη λήξη των Αγώνων της Αθήνας, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για την μεταολυμπιακή χρήση των πανάκριβων αθλητικών εγκαταστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το γήπεδο μπιτς βόλεϋ στο Φάληρο, το γηπέδο τάε κβον ντο και το αθλητικό συγκρότημα του Ελληνικού (πλην του γηπέδου μπάσκετ) παραμένουν κλειστά και παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Στον αντίποδα βρίσκονται πόλεις όπως η Βαρκελώνη και το Σίδνεϊ, οι οποίες έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταολυμπιακής χρήσης, χάρη στο οποίο αποκομίζουν ετησίως κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1) Ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν για την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004;
2) Έχει συνταχθεί απολογισμός εσόδων εξόδων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004; Αν ναι, τότε αιτούμαι την χορήγηση των σχετικών εγγράφων.
Αθήνα, 01-08-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
            ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ        
             Βουλευτής ΣΕΡΡΩΝ
            Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή
Ερώτηση για λήψη νέων μέτρων στα πλαίσια της εφαρμογής του Μνημονίου

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012 - 13:39
Προς τον  ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 ΘΕΜΑ: «Λήψη νέων μέτρων στα πλαίσια της εφαρμογής του Μνημονίου»
             
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, στην τελευταία συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της Τρόικα τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της λήψης μέτρων εξοικονόμησης πόρων ύψους 6,5% του ΑΕΠ, όπως και η κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του έτους 2012.  Υπενθυμίζουμε πως κατά την αμέσως προηγούμενη συνάντηση των δύο πλευρών (26/07) είχαν διαρρεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ποσά που η Τρόικα ζητά να εξοικονομηθούν προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης επρόκειτο να καλυφθούν μέσω της επιβολής νέων μέτρων που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.  Δηλαδή, οι μειώσεις δεν θα αφορούν μόνο όσους λαμβάνουν μισθό ή σύνταξη ανώτερη των 2.000 ευρώ, αλλά ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ. Επίσης, προτείνεται πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και μειώσεις των αμοιβών των στελεχών δημόσιας διοίκησης και ΟΤΑ. Προτείνονται μειώσεις έως και 22% στο εφάπαξ και τίθεται πλαφόν ακόμη και στο ετήσιο όριο κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των 1.500 ευρώ.
Επειδή θεωρούμε πως ο δοκιμαζόμενος από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές σκληρής λιτότητας του Μνημονίου ελληνικός λαός δεν είναι σε θέση να σηκώσει επιπλέον βάρη προς χάριν των απαιτήσεων των διεθνών τοκογλύφων. Επειδή τέτοιου είδους μέτρα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για αποχή από οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και από νέα μέτρα στον τομέα της Υγείας και ταυτόχρονα κανένας επίσημος παράγοντας δεν βάζει επίσημα τέλος στα σενάρια αυτά που οδηγούν τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και την κοινωνία σε πλήρη και οριστική εξαθλίωση
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1) Εγγυάται στον ελληνικό λαό πως θα απόσχει από τη λήψη οποιουδήποτε τέτοιου ή παρόμοιου μέτρου τόσο άμεσα όσο και μελλοντικά;
2) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ανακούφιση των χαμηλότερων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων που οι κυβερνήσεις της τελευταίας διετίας έχουν λάβει κατόπιν των επιταγών της Τρόικα;
                                                                                         
ΑΘΗΝΑ, 31/07/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
 ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ
 Βουλευτής ΣΕΡΡΩΝ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣΕρώτηση για την κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση “Καρανικολού”

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012 - 11:10
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
 ΘΕΜΑ: «Κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση ¨Καρανικολού¨ του δημοτικού διαμερίσματος Μυρόβρυσης του Δήμου Αιγίου (Δυτική Αιγιάλεια)»
 Με απόφαση του Δήμου Αιγίου απαλλοτριώθηκαν 61 στρέμματα στη θέση "Καρανικολού" του δημοτικού διαμερίσματος Μυρόβρυσης του Δήμου Αιγίου (Δυτική Αιγιάλεια) (παρόχθια του ποταμού Φοίνικα), καλλιεργούμενα (ελαιόδενδρα, σταφιδάμπελοι, οπωροφόρα δένδρα κ.ά.). Σε μικρή απόσταση από την απαλλοτριωθείσα έκταση υπάρχουν πηγές και γεωτρήσεις στις όμορες καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η απόφαση του Δήμου Αιγίου ελήφθη με σκοπό την κατασκευή ΧΥΤΑ στην ως άνω αναφερόμενη έκταση. Η κατασκευή ΧΥΤΑ στην εν λόγω θέση εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, όπως επισημαίνουν επιστήμονες γεωλόγοι. Σημειωτέον ότι η περιοχή της Αιγιαλείας είναι σεισμογενής, κάτι που μεγιστοποιεί τον προαναφερθέντα κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο εν λόγω ΧΥΤΑ προορίζεται να δέχεται τα απορρίμματα του Δήμου Αιγίου, του Δήμου Καλαβρύτων και πολλών δεκάδων δημοτικών διαμερισμάτων των δύο εν λόγω Δήμων.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποτροπή του ως άνω επιχειρούμενου οικολογικού εγκλήματος;
Αχαΐα, 01-08-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μιχαήλ Αρβανίτης
Βουλευτής Αχαΐας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣΕρώτηση για την υψηλή φορολόγηση των χρηστών κινητής τηλεφωνίας

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 - 12:57
ΠΡΟΣ
1)      ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2)      ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ»

            Σύμφωνα με την Ένωση Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της διεθνούς κατάταξης ως προς τον συνολικό φόρο τον οποίο πληρώνουν οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, ο φόρος κυμαίνεται μεταξύ 37% και 48% τη στιγμή που σε καμία χώρα της Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 25%. Μάλιστα, η βαριά αυτή φορολόγηση έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν οι αρμόδιοι φορείς προχωρώντας στη θέσπισή της. Τα δημόσια έσοδα από την πηγή αυτή μειώθηκαν σταδιακά από το 2009,  έτος λήψης του σχετικού μέτρου, με τη μείωση να φτάνει στο 12,6% για το έτος 2011 από 1,1% του 2009 και το 3,2% του έτους 2010, ενώ για το 2012 η μείωση αναμένεται να φτάσει το 13,4%. Δεδομένης της παρούσας οικονομικής κρίσης που καθιστά ιδιαίτερα επαχθές το ύψος του φόρου αυτού για τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας και της υψηλής μείωσης των κρατικών εσόδων από την εν λόγω πηγή.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Προτίθενται να προχωρήσουν σε μείωση του συγκεκριμένου φόρου;

Αθήνα, 30/07/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση με θέμα την πρόκληση καρκίνου σε ζώα από την εμφύτευση microchip

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 - 12:48
ΠΡΟΣ
1)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
3)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Πρόκληση καρκίνου σε ζώα από την εμφύτευση συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης με μικροπομποδέκτη (microchip

      Μελέτη της Δρ. Katherine Albrecht, διευθύντριας της Αμερικανικής Καταναλωτικής Οργάνωσης CASPIAN  (Consumers Against Supermarket Privacy Invasion & Numbering) με τίτλο «Microchip-Induced Tumors in Laboratory Rodents and Dogs:A Review of the Literature 1990–2006 = Προκληθέντες Όγκοι από την Εμφύτευση Μικροπομποδέκτη σε Εργαστηριακά Τρωκτικά και Σκυλιά: Μια Ανασκόπηση της Βιβλιογραφίας 1990-2006» που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα http://www.antichips.com/cancer/ δείχνει μία ξεκάθαρη αιτιακή σχέση μεταξύ των εμφυτευμάτων μικροτσίπ μετάδοσης ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency Identification RFID) & της πρόκλησης καρκίνου σε εργαστηριακά τρωκτικά και σκυλιά
Ερωτούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.      Έχουν μελετήσει φορείς του Ελληνικού Κράτους τις κτηνιατρικές επιπτώσεις εμφύτευσης πομποδεκτών ραδιοσυχνοτήτων υποδορίως των ζώων; Αν ναι, τι πορίσματα υπάρχουν; Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών από προϊόντα αυτών των ζώων;
2.       Πόσα ζώα συντροφιάς & πόσα αιγοπρόβατα έχουν ηλεκτρονικά σημανθεί στην Ελλάδα;
3.      Προτίθεστε να αναγνωρίσετε δικαίωμα εξαίρεσης ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς & αιγοπροβάτων από την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση με microchip & την υιοθέτηση μη ηλεκτρονικών εμφυτεύσιμων μέσων αναγνώρισης κατοχής (βραχιολάκια στα ζώα συντροφιάς & ενώτια παλαιού τύπου στα αιγοπρόβατα); Σκοπεύετε να καταργήσετε ποινές ή πρόστιμα σε ιδιοκτήτες, που αρνούνται υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση;
Αθήνα, 30.07.2012
Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση με θέμα τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 - 12:43
Προς τον
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»

      Τα τελευταία 3 χρόνια, οι λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι πραγματικότητα και στη χώρα μας. Ως γνωστόν, ο ιός αυτός μεταδίδεται στον άνθρωπο κατά κύριο λόγο από μολυσμένα κουνούπια και κατά δεύτερον εργαστηριακά από μετάγγιση μολυσμένου με τον ιό αίματος.
            Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα του τύπου, οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Υγείας δεν προχώρησαν φέτος την άνοιξη στους απαραίτητους ψεκασμούς για να καταπολεμηθεί η εξάπλωση των κουνουπιών και αυτό λόγω έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων. Επίσης, και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου δεν εγκρίθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια που ζητήθηκαν από τα νοσοκομεία της χώρας για να προβούν σε έλεγχο του αίματος που συλλέγουν από τους εθελοντές αιμοδότες.
            Βρισκόμαστε στο μέσο του θέρους, εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίζεται η συγκεκριμένη νόσος και ήδη έχουν υπάρξει δεκάδες κρούσματα λοιμώξεων που οφείλονται στη νόσο αυτή, κάποια από αυτά δυστυχώς θανατηφόρα. Το ανησυχητικό είναι πως παρατηρήθηκε κρούσμα μετάδοσης του ιού σε ασθενή μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος σε νοσοκομείο της χώρας.

Επειδή η αντιμετώπιση του ιού του Νείλου από τις αρμόδιες αρχές αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, που αφορά ακόμη και την ίδια τη ζωή συμπολιτών μας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)                 Αληθεύουν οι πληροφορίες πως οι αρμόδιες αρχές δεν προχώρησαν φέτος στους απαραίτητους ψεκασμούς για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κουνουπιών λόγω έλλειψης κονδυλίων, όπως και το ότι δεν εγκρίθηκαν τα κονδύλια που ζητήθηκαν από τα νοσοκομεία της χώρας που απαιτούνταν για τον έλεγχο του αίματος από τον ιό του Νείλου προοριζόμενου για μεταγγίσεις;
2)                 Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού αυτού, καθώς και για τον σχετικό έλεγχο του αίματος που συλλέγεται από εθελοντές αιμοδότες;


                                                                                          Αθήνα, 31-07-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κουκούτσης
                                                                              Βουλευτής Μεσσηνίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για εξαπάτηση χιλιάδων Ελλήνων που κατέχουν αξιόγραφα των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκή

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 - 20:47
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ»
Το θέμα των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) που εξέδωσαν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή εξακολουθεί να αποτελεί μέγα θέμα για τις πέραν των 15 χιλιάδων κατόχων (Κυπρίων και Ελλαδιτών), οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν παραπλανηθεί, με αποτέλεσμα να εγκυμονείται κίνδυνος να χάσουν κεφάλαια, ενώ ανέμεναν ότι θα κέρδιζαν από την επένδυσή τους αυτή. Συγκεκριμένα, οι Τράπεζες, με τρόπο παραπλανητικό, εκμεταλλευόμενες την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτές, κατάφεραν να πείσουν τους πελάτες-καταθέτες τους να μετατρέψουν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις σε χρεόγραφα και στη συνέχεια σε αξιόγραφα, εισάγοντας όρους απαράδεκτους και παραπλανητικούς, εξαπατώντας χιλιάδες καταθετών-πελατών τους. Τώρα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης, εκβιάζουν ότι θα μετατρέψουν αυτά τα αξιόγραφα σε μετοχές, περιφρονώντας κάθε έννοια ηθικής και δικαίου προσπαθώντας να οικειοποιηθούν το σύνολο των χρημάτων των πελατών τους, παραχωρώντας τους μετοχές που αξίζουν περίπου το 1/5 των καταβληθέντων χρημάτων. Με το ζήτημα αυτό ασχολήθηκε σε ειδική συνεδρίαση στις 30/07/2012 και η Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι προτίθεται να κάνει για την προστασία των χιλιάδων συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν τις καταθέσεις τους από τις ως άνω απαράδεκτες ενέργειες των τραπεζών;
Αθήνα, 20-8-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΜΕΝΗΣ
Βουλευτής Β΄ΑΘΗΝΩΝ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για απολύσεις εργαζομένων σε καταστήματα franchise OTESHOP

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 - 20:34
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ OIKONOMΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ FRANCHISE OTESHOP»
Εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα καταστήματα franchise ΟΤΕSHOP. Τα καταστήματα είναι κατά βάση κερδοφόρα και συνεργάζονται αρμονικά με τον ΟΤΕ. Πρόσφατα όμως, η διοίκηση του ΟΤΕ αποφάσισε να κλείσουν όλα τα franchise ΟΤΕshop με το αιτιολογικό ότι πρέπει να κλείσουν αρκετά σημεία πώλησης.
Επειδή, οι ως άνω επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, ενώ απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους παντρεμένοι με τέκνα.
Επειδή το προσωπικό των εν λόγω καταστημάτων είναι άρτια εκπαιδευμένο με τεχνικές γνώσεις πάνω σε όλα τα προϊόντα του ομίλου ΟΤΕ,  ενώ ο οργανισμός έχει επενδύσει πάνω σε αυτούς, κάνοντάς τους σεμινάρια.
Επειδή ήδη στις 17/7/2012 έκλεισε το πρώτο franchise ΟΤΕshop στην Αθήνα επί της οδού Αλεξάνδρας, βγάζοντας στην ανεργία 12 οικογένειες.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Tι προτίθενται να κάνουν ώστε να μην μείνουν χωρίς δουλειά οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ως άνω καταστήματα;
Λάρισα, 20.08.2012
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
Βουλευτής Λάρισας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για μεταλλαγμένες τροφές & προστασία καταναλωτών

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012 - 17:32
Προς τους κυρίους Υπουργούς
1. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων &
2. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
3. Υγείας
Θέμα: Μεταλλαγμένες τροφές & προστασία καταναλωτών
Κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο κατάλογοι με ευρύτατα διαδεδομένα προϊόντα της εγχώριας & διεθνούς αγοράς τροφίμων, όπου μαζικώς εμφανίζονται τροφές, που υπάρχουν στο καθημερινό πιάτο της ελληνικής οικογένειας να είναι γενετικά τροποποιημένες.
Δεδομένου, ότι το 90% των καταναλωτών είναι αντίθετο στην χρήση των μεταλλαγμένων, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς:
1.     Να δώσουν κατάλογο με όλες τις γενετικά τροποποιημένες τροφές ανά διατροφική κατηγορία, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, καθώς & των εταιριών, που τις παράγουν.
2.     Να ενημερώσουν, πώς οι καταναλωτές δύνανται, ως δικαιούνται, να λάβουν γνώση πριν αγοράσουν οποιοδήποτε προϊόν είτε από τον παραγωγό είτε από το ράφι, αν πρόκειται για μεταλλαγμένο ή όχι. Υπάρχει κάποιου είδους σήμανση & αν ναι, πώς αναγνωρίζεται, ότι το προϊόν είναι γενετικά τροποποιημένο & τι είδους μετάλλαξη έχει λάβει;
3.     Να δώσουν στοιχεία από έρευνες, που έχουν γίνει από ελληνικούς φορείς για την επίπτωση στην υγεία από την κατανάλωση μεταλλαγμένων & αν υπερέχουν ή μειονεκτούν των φυσικών τροφών.

Αθήνα, 03.08.2012
 Η Ερωτώσα Βουλευτής
 Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για έλλειψη ιατρού στα Αντικύθηρα

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012 - 16:06
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
 ΘΕΜΑ:«ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ»
 Προ ολίγων ημερών, έγινα δέκτης της από 17 Ιουλίου 2012 ενυπόγραφης αναφοράς 67 μονίμων κατοίκων των Αντικυθήρων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι από τις 10 Ιουλίου 2012 δεν υπάρχει γιατρός στο νησί. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως η αγροτική ιατρός που υπηρετούσε στο Περιφερειακό Ιατρείο των Αντικυθήρων μετατέθηκε χωρίς να αντικατασταθεί και έτσι το νησί παραμένει χωρίς ιατρική και φαρμακευτική αρωγή.
Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων για το γεγονός αυτό, οι αρμόδιες αρχές απήντησαν με την αποστολή ενός ιατρού που παρέμεινε στο νησί για ελάχιστες μέρες και απεχώρησε, αφού συνταγογράφησε φάρμακα στους κατοίκους, με το πρόβλημα να παραμένει άλυτο. Η συγκεκριμένη στάση των αρμοδίων Αρχών μονάχα ως εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί. Επιπλέον, βρισκόμαστε εν μέσω θέρους, εποχή που ο πληθυσμός του νησιού υπερδιπλασιάζεται λόγω της άφιξης παραθεριστών, αποδήμων Αντικυθηρίων και τουριστών.
Επειδή τα νησιά της χώρας μας, ιδιαίτερα τα μικρότερα εξ αυτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους απαιτούν τη συνεχή φροντίδα των Αρχών.
Επειδή η συνεχής παρουσία ιατρού στη νήσο είναι θέμα που άπτεται του θεμελιώδους δικαιώματος στην υγεία τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών του νησιού.
 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να λύσει άμεσα το ζήτημα της έλλειψης γιατρού στη νήσο Αντικυθήρων;
ΑΘΗΝΑ, 03/08/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΖΗΛΟΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣΕρώτηση για αδικαιολόγητη αύξηση της τηλεφωνικής χρέωσης για ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012 - 16:02
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
 ΘΕΜΑ: «ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΧΡΕΩΣΗΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ »
 Από την προσεχή Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καλούν πλέον αντί του γνωστού τηλεφωνικού αριθμού 184, τους νέους αριθμούς, 14884 και 14900, για τα ραντεβού στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, αντί για χρέωση μίας αστικής μονάδας ανά κλήση (0,03), όπως ίσχυε έως τώρα, το κλείσιμο του ραντεβού θα αυξηθεί σε 0,99 ευρώ ανά κλήση για το 14884 και σε 1,08 ευρώ για το 14900, όταν η κλήση γίνεται από σταθερό τηλέφωνο. Μάλιστα, όταν η κλήση για ραντεβού γίνεται με ιατρό και πραγματοποιηθεί από κινητό, θα κοστίζει πιο ακριβά, δηλ. 1,18 ευρώ ανά λεπτό. Πρόκειται σαφέστατα για ένα απαράδεκτο μέτρο, το οποίο επιβάλλεται στους Έλληνες πολίτες εν μέσω οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να διστάζει ακόμα και για μια απλή τηλεφωνική επικοινωνία.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται, έστω και τώρα την τελευταία στιγμή, να ανακαλέσει το επαχθές αυτό μέτρο;
Αθήνα, 03-08-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣΕρώτηση για το πιθανό κλείσιμο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 - 18:40
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΘΕΜΑ: «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»
Στο νομό Χαλκιδικής, λειτουργούν σήμερα 5 υποκαταστήματα και ένα παράρτημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με τον Πίνακα Διοικητικής Διάρθρωσης 2012 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η διοίκηση του ιδρύματος προτείνει να παραμείνουν σε λειτουργία μόνο ένα υποκατάστημα και δύο Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με την πρόταση αυτή, ουσιαστικά εξαγγέλλεται το κλείσιμο του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Κασσάνδρα. Η είδηση έχει προκαλέσει αναστάτωση σε εργοδότες και ασφαλισμένους της περιοχής αφού η υλοποίησή της θα επιφέρει μέγιστη δυσκολία στις καθημερινές τους συναλλαγές, καθώς επίσης και θα επιτείνει τον οικονομικό  μαρασμό της περιοχής τους.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι η πόλη της Κασσάνδρας παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες οι οποίες είναι επιβεβλημένο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους του νομού Χαλκιδικής, τα κατά διαστήματα έντονα καιρικά φαινόμενα, το κακό οδικό δίκτυο και η μεγάλη απόσταση της Κασσάνδρας από την πρωτεύουσα του νομού(Πολύγυρος) σημαίνει απίστευτη ταλαιπωρία για τους κατοίκους της που θα αναγκάζονται να μετακινούνται στην πόλη του Πολύγυρου για να καταθέσουν ένα σχετικό αίτημα ή να λάβουν μία υπογραφή από το εκεί Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Επιπλέον, η Κασσάνδρα παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση και εντός του οικείου Δήμου δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός οικοδομικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με χιλιάδες ασφαλισμένους που εξυπηρετούνται καθημερινά. Τέλος, η περιοχή της Κασσάνδρας παρουσιάζει μια έντονη πληθυσμιακή αύξηση κατά τη θερινή περίοδο, όταν πραγματικά ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται κατά πολλές φορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη στήριξης των υπηρεσιών της περιοχής.
Επειδή βάσει των ανωτέρω, συνάγεται πως είναι σημαντικό να μην παύσει η λειτουργία του υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κασσάνδρας, αφού πιθανό κλείσιμό του θα επιφέρει έντονες αρνητικές συνέπειες για την περιοχή και τους κατοίκους της.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Ποια είναι τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η διοίκηση και προχώρησε στην συγκεκριμένη πρόταση; Το αρμόδιο Υπουργείο σκοπεύει να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της περιοχής προκειμένου να μην προχωρήσει στο κλείσιμο του υποκαταστήματος Κασσάνδρας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
Βουλευτής Λάρισας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στον κόλπο Μεσσάρας στην Κρήτη

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 - 12:25
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ»
Στην παραλία του Κομμού, στον κόλπο Μεσσαράς στην Κρήτη, εκσκαπτικά μηχανήματα του Δήμου Φαιστού ξήλωσαν τις βραχόπλακες που αποτελούν το φυσικό γεωλογικό σχηματισμό της παραλίας, για να επεκτείνουν το αμμώδες τμήμα της και να μπουν ξαπλώστρες. Η παραλία του Κομμού είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους του νησιού, καθώς αποτελεί τόπο ωοτοκίας της χελώνας καρέτα-καρέτα.
Επειδή αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τις εργασίες αφενός μεν ως παράνομες, καθώς ο Δήμος δεν είχε πάρει τις απαιτούμενες άδειες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αφετέρου δε ως καταστρεπτικές για την οικολογία της περιοχής, καθώς υποστηρίζουν ότι μετά τις εργασίες εκχέρσωσης θα επηρεαστεί αναπόφευκτα ο αριθμός των φωλιών που δημιουργούν οι χελώνες καρέτα-καρέτα.
Επειδή μήνυση εναντίον του Δήμου έχει καταθέσει και η ΚΓ΄ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, καθώς δίπλα από την παραλία υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος Κομμού.
Επειδή η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας είναι πιο σημαντική και από τα οικονομικά ζητήματα.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να διακριβωθεί κατά ποσόν έχει προκληθεί βλάβη στο οικοσύστημα και στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής;
2) Τί προτίθενται να κάνουν για την αποκατάσταση του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι όντως αυτό αλλοιώθηκε;

Αθήνα, 22-08-2012
Η Ερωτώσα Βουλευτής
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ
Βουλευτής Β’ ΑΘΗΝΩΝ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών στα δημόσια νοσοκομεία

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 - 12:18
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ »
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας υπάρχουν 6.000 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού, ενώ μόνο στη Βόρεια Ελλάδα πλησιάζουν τις 2.300. Ανάλογες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, όπου οι κενές θέσεις είναι 20.000 πανελλαδικά. Επιπλέον, οι ελλείψεις σε υλικά είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν σύριγγες και γάζες.
Τις προηγούμενες ημέρες, το Υπουργείο Υγείας εξήγγειλε την πρόσληψη μόνο 400 ιατρών και αυτών επικουρικών με ετήσιες συμβάσεις στα νοσοκομεία της χώρας.
Θεωρώ δεδομένο ότι με την πρόσληψη ολίγων επικουρικών ιατρών, οι οποίοι θα λαμβάνουν ευτελείς αμοιβές, δεν θα πληρώνονται εφημερίες και θα στερούνται των μέσων και υλικών για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων.
Επειδή, τα νοσοκομεία της χώρας αργοπεθαίνουν, ενώ οι πολίτες υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία.

Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού;
2) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να διασφαλιστεί ο επαρκής εφοδιασμός των νοσοκομείων με υλικά;
Καλαμάτα, 22-08-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Σερρών

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 - 12:08
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Σερρών»
Η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο των Σερρών θεωρείται πλέον επικίνδυνη για τους 200.000 Σερραίους, λόγω της έλλειψης των ειδικευομένων ιατρών, καθώς επίσης και της εξουθένωσης των ειδικών ιατρών που παραμένουν συνεχή μερόνυχτα στο νοσοκομείο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, οι οποίοι σχηματίζουν πλέον «ουρές» για να εξυπηρετηθούν.
 Ήδη, δέκα επιμελητές παθολόγοι ιατροί έχουν υποβάλει την παραίτησή τους, λόγω της μη ικανοποίησης βασικών αιτημάτων τους, μεταξύ των οποίων είναι η επαναφορά της ισχύς της πληρωμής των εφημεριών ως είχε μέχρι και τις 31.12.2011, η αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες, η παύση του ισχύοντος πλαφόν για τις επιπρόσθετες εφημερίες, καθώς και η άμεση πρόσληψη ειδικών ιατρών ακόμη και θέσεις επικουρικών.
Σε περίπτωση που η παραίτηση αυτών των ιατρών γίνει αποδεκτή, το Νοσοκομείο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ούτε στοιχειωδώς.
Επιπλέον, μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου προκαλεί η υποχρηματοδότησή του και η συνεπακόλουθη καθυστέρηση στην καταβολή προς τους εργαζομένους των δεδουλευμένων για τη νυχτερινή απασχόληση και τις αργίες. Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν για τα νυχτερινά και τις αργίες από το Μάρτιο.
Τις προηγούμενες ημέρες οι εργαζόμενοι πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε κατάληψη του Νοσοκομείου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, προκειμένου όχι μόνο να αποτραπεί το κλείσιμό του, αλλά και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία αυτού, προς ανακούφιση των χιλιάδων Σερραίων που εξυπηρετεί και του ιατρικού και λοιπού προσωπικού που εργάζεται σε αυτό;

Αθήνα, 22-8-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής ΣΕΡΡΩΝ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για το κέρδος 2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ εις βάρος του ελληνικού λαού

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 - 11:59
Προς τον κύριο Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Στα 2 δισ. ευρώ το κέρδος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε βάρος του ελληνικού λαού από την αποπληρωμή του ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου, το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε εκτάκτως την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 4 δισ. ευρώ με τρίμηνα έντοκα γραμμάτια προκειμένου να αποπληρώσει ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, που κατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με ημερομηνία λήξης 20.08.2012
Η αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ έλαβε χώρα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία, ίσως 30% έως 40% δεδομένης της απαξίωσης τους στην αγορά και του μεγάλου ενδιαφέροντος των ιδιωτών επενδυτών να τα ξεφορτωθούν ενόψει του κουρέματος τους με το PSI+.
Εντούτοις, τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε στο χαρτοφυλάκιο της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαιρέθηκαν του υποχρεωτικού κουρέματος, που έλαβε χώρα, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ και ως εκ τούτου όλες οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών της να κερδοσκοπούν συστηματικά και να αποκομίζουν υπερκέρδη σε βάρος του σκληρά δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού απαιτώντας την αποπληρωμή των ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο στην ονομαστική τους αξία, έχοντας πληρώσει κάτω του ημίσεως της αξίας τους στη δευτερογενή αγορά.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται η τωρινή Κυβέρνηση να αρνηθεί να πληρώνει ομόλογα της ΕΚΤ στην ονομαστική τους αξίας λαμβανομένης υπόψη της πραγματικής τιμής αγοράς τους;
2. Βάσει ποιων διατάξεων του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου επιτρέπεται να υπάρχει αδικαιολόγητος πλουτισμός σε βάρος του ελληνικού λαού από τους Ευρωπαίους «εταίρους»;
3. Θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για την απόφαση εξαίρεσης της ΕΚΤ από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων;
Αθήνα, 22.08.2012
Ηλίας Κασιδιάρης
Βουλευτής Αττικής
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην εστίαση

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 - 15:52
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
4) ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: «ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΦΠΑ) ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ»
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, ο κλάδος της εστίασης στη χώρα μας παρουσιάζει μείωση στις πωλήσεις σε ποσοστό άνω του 30% για το έτος 2012. Η τουριστική περίοδος που διανύουμε δεν φαίνεται ικανή να αντιστρέψει την έντονη πτωτική πορεία του κλάδου, ενώ σύμφωνα και με δηλώσεις στον Τύπο του αντιπροέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και προέδρου των εστιατόρων Ελλάδας, Γεώργιου Καββαθά η κατανάλωση στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της χώρας συνεχίζει να υποχωρεί με ρυθμούς που υπερβαίνουν και το 40% ακόμη και σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα όπως η Ρόδος, η Κρήτη η Κέρκυρα και η Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον κ.Καββαθά, έως το τέλος του 2012 εκτιμάται πως θα κλείσουν περίπου 20.000 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην ανεργία περίπου 100.000 εργαζόμενοι, τροφοδοτώντας έτσι τον φαύλο κύκλο της ύφεσης που καταστρέφει τη χώρα μας. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% ή ακόμη και στον χαμηλότερο συντελεστή του 6% προτείνεται από τους επαγγελματίες του κλάδου ως μία πρόσφορη λύση για την αναστροφή της ψυχολογίας στην αγορά και της αρνητικής πορείας του κλάδου.
Επειδή ο κλάδος της εστίασης προσφέρει εργασία σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας και η αρνητική του πορεία επιτείνει την ύφεση στη χώρα μας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στην μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση; Αν ναι, πόση θα είναι η μείωση του συντελεστή επί τοις εκατό και πότε ακριβώς θα γίνει αυτή;
Αθήνα, 21-08-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕπίκαιρη ερώτηση για την αυξανόμενη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 - 15:28
Προς τους Κυρίους Υπουργούς:
1. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
2. Οικονομικών
Θέμα: Η Ελλάδα της ανέχειας με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να οδεύει στα 2 ευρώ / λίτρο
Έως πρόσφατα η Ελλάδα θεωρείτο η 7η ακριβότερη χώρα του πλανήτη στην αμόλυβδη βενζίνη, θέση, που το καλοκαίρι, που διανύουμε αποτελεί παρελθόν με τη μέγιστη τιμή αμόλυβδης σε 10 νομούς της χώρας να προσεγγίζει ή να ξεπερνά τα 2 ευρώ / λίτρο & τη μέση τιμή της να είναι 1,8 ευρώ / λίτρο. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι έχουμε τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη στα καύσιμα ακόμη & τώρα, που η οικονομία μας περνάει τη μεγαλύτερη ύφεση από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι φόροι ανέρχονται σχεδόν σε 1,1 ευρώ / λίτρο αμόλυβδης βενζίνης. Αποτέλεσμα είναι να αδυνατούν οι Έλληνες πολίτες να κάνουν χρήση των οχημάτων τους & το κράτος να μην εισπράττει περαιτέρω φόρους ως επακόλουθο.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να μειώσετε το φόρο στα καύσιμα, ώστε να δύναται αξιοπρεπώς να μετακινείται ο Έλληνας οδηγός χωρίς να πληρώνει χρυσάφι και μέσω της αύξησης της κατανάλωσης να αυξηθούν τα έσοδα του Κράτους;
2. Σε τι ποσό ανέρχονται τα ετήσια έσοδα του κράτους από τους φόρους καυσίμων από το 2009 και εντεύθεν;
Αθήνα, 21.08.2012
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για τους κινδύνους που κρύβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ανήλικους

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 - 23:21
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ»
Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι καταγγελίες γονέων ότι διάφοροι επιτήδειοι χρησιμοποιούν γνωστές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook κλπ.) προκειμένου να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα(φωτογραφίες, κωδικούς πρόσβασης κλπ.) των ανηλίκων τέκνων τους, τα οποία στη συνέχεια εκβιάζουν ή παρενοχλούν.
Είναι σαφές ότι αυτά τα νέα ήθη εισάγονται στη χώρα μας από τις «προηγμένες» χώρες της Δύσης, ενώ η κοινωνία μας δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για τον ορθό τρόπο χρήσης της τεχνολογίας.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την πρόληψη και καταστολή τέτοιου είδους εγκλημάτων μέσα από ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο;
2) Έχουν εκπονήσει προγράμματα για την ενημέρωση γονέων και παιδιών σχετικά με τους κινδύνους που απορρέουν από την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα του διαδικτύου;
Αθήνα, 24-08-2012
Η Ερωτώσα Βουλευτής
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ  
Βουλευτής Β’ ΑΘΗΝΩΝ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 - 23:14
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΕΚΑΒ)»
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, με μεγάλα κενά στο προσωπικό του και ελλιπή χρηματοδότηση.
Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε μέσω ΑΣΕΠ στις αρχές 2012 για την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού, αφορά μόλις 200 θέσεις. Είναι σαφές ότι ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να καλύψει τη σημερινή μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό. Ο τελευταίος διαγωνισμός για πλήρωση θέσεων είχε γίνει το 2008, ενώ έκτοτε μεσολάβησε κύμα συνταξιοδοτήσεων.
Από την άλλη πλευρά, έντονο είναι και το πρόβλημα χρηματοδότησης του ΕΚΑΒ. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η διοίκηση του Κέντρου φέρεται να έχει ζητήσει από το Υπουργείο το συνολικό ποσό των 32.500.000 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων για το 2012, η αρμόδια διεύθυνση Υγείας έχει προτείνει να μειωθεί αυτό το ποσό κατά 17.500.000 ευρώ, ήτοι στα μόλις 15.000.000 ευρώ.
Η κατάσταση αυτή πλήττει σοβαρά την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες της χώρας. Επειδή το έργο που επιτελεί το ΕΚΑΒ είναι εξαιρετικά σοβαρό και η πλημμελής λειτουργία του φορέα αυτού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές πολιτών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Πόσες κενές οργανικές θέσεις παρουσιάζει το ΕΚΑΒ σήμερα;
2) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πλήρωση 200 θέσεων τακτικού προσωπικού του ΕΚΑΒ και πότε υπολογίζει το Υπουργείο πως θα αναλάβουν πλήρη υπηρεσία οι 200 επιτυχόντες του διαγωνισμού αυτού;
3) Σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό εντός του έτους για την περαιτέρω κάλυψη των κενών στο προσωπικό του ΕΚΑΒ;
4) Σε ποιο ύψος πρόκειται τελικά να ανέλθει η συνολική χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ για το έτος 2012;
5) Υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί η προβλεπόμενη χρηματοδότηση για το 2012 ώστε να φτάσει το ποσό που ζήτησε η διοίκηση του ΕΚΑΒ;
Αθήνα, 24-08-2012
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αρτέμιος Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή
Δημήτριος Κουκούτσης
Βουλευτής Μεσσηνίας
Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή ΑυγήΕρώτηση για τα επιδόματα ατόμων με αναπηρία

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 - 22:53
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ »
Τα τελευταία τρία χρόνια, στα πλαίσια των πολιτικών του μνημονίου, τα αναπηρικά επιδόματα έχουν υποστεί εκτεταμένες περικοπές. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, επίκειται νέα μείωση αυτών των επιδομάτων σε ποσοστό 14,5% έως και 33%. Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό τίθεται εν αμφιβόλω αυτή καθεαυτή η επιβίωση των ατόμων με αναπηρία.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την περίπτωση της κυρίας Παρασκευής Κενανίδου, η οποία είναι ανάπηρη σε ποσοστό 100% και χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, χρήζει καθημερινής φροντίδας από αποκλειστική νοσοκόμα και παρ’ όλα αυτά το μηνιαίο επίδομα που δικαιούται για τη σχετική δαπάνη  ανέρχεται στο ποσό των 34 ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι τόσο για την ίδια όσο και για αρκετές χιλιάδες συνταξιούχους του δημοσίου με αναπηρία είχε αποφασιστεί η εσπευσμένη καταβολή του εφάπαξ, τους τελευταίους μήνες έγινε γνωστό ότι αυτή η δέσμευση δεν θα υλοποιηθεί.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η εξέλιξη αυτή φέρνει σε απελπιστική θέση τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας, πολλοί από τους οποίους χρειάζεται να υποβάλλονται τακτικά σε πολυδάπανες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1) Προτίθενται, έστω και την τελευταία στιγμή, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διαφυλαχθούν τα αναπηρικά επιδόματα;
2) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να καταβληθεί κατά προτεραιότητα το εφάπαξ σε συμπολίτες μας που έχουν απόλυτη ανάγκη και ειδικότερα σε άτομα με αναπηρία;
ΑΘΗΝΑ, 24-08-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ
Βουλευτής Β’ ΑΘΗΝΩΝ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την καταβολή αποζημιώσεων στους παράκτιους αλιείς

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 - 18:47
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Κυρίους Υπουργούς:
1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
2. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: «Καταβολή αποζημιώσεων, μέσω Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Επιχειρησιακών  Προγραμμάτων Αλιείας, στους παράκτιους αλιείς λόγω των καταστροφών του αλιευτικού τους εξοπλισμού από απρόβλεπτους φυσικούς παράγοντες»

Στις ελληνικές θάλασσες η μικρής κλίμακας παράκτια αλιεία, είναι μία δραστηριότητα θεμελιώδους σημασίας για τις κοινωνίες των νησιών και των παράκτιων περιοχών.
Οι παράκτιοι αλιείς είναι σε απόγνωση καθώς τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουν, εκτός από τη μείωση των αλιευμάτων τους,  και τις ζημιές που υφίστανται από την καταστροφή του αλιευτικού τους εξοπλισμού, είτε εξαιτίας των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών, είτε από την έντονη παρουσία του φυτοπλαγκτόν . Οι  ζημιές  ιδιαίτερα από το φυτοπλαγκτόν είναι συνεχείς και τους υποχρεώνουν να παραμένουν εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, με άμεση επίπτωση στο εισόδημά τους  αφού η αλιεία είναι το κύριο επάγγελμά τους.
Οι παράκτιοι αλιείς (μία επαγγελματική ομάδα χαμηλού εισοδήματος) δεν λαμβάνουν αποζημίωση ή υποστήριξη για αυτές τις καταστροφές που αντιμετωπίζουν και ζητάνε από την πολιτεία να εξετάσει το ενδεχόμενο της οικονομικής τους ενίσχυσης, μέσω κοινοτικών κονδυλίων, επειδή η ζημιά είναι κυρίως περιβαλλοντική.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Στα πλαίσια  της εφαρμογής του :  Μέτρο :  1.3 «Επενδύσεις επί αλιευτικών σκαφών και επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων» του Ε.Π.ΑΛ. 2007-2013» σχετικά με το οποίο ήδη είναι έντονος ο προβληματισμός των παράκτιων αλιέων για  τους δυσμενείς όρους ένταξής τους σε αυτό,  προβλέπεται ή θα προβλεφθεί και το θέμα της αποζημίωσης της καταστροφής του αλιευτικού τους εξοπλισμού από τις παραπάνω αιτίες και φυσικά η σαφέστατη διαδικασία καταβολής της από τον σχετικό φορέα υλοποίησης του προγράμματος;
2. Υπάρχει αντίστοιχη αποζημίωση των παράκτιων αλιέων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης & αν ναι λαμβάνει χώρα με κοινοτικά προγράμματα μη αξιοποιήσιμα από την Ελλάδα;
3. Ποια άλλα εθνικά & κοινοτικά προγράμματα ενίσχυσης των παράκτιων αλιέων υφίστανται & ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης των δικαιούχων σε αυτά;
Αθήνα, 23.08.2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για τα νέα κρούσματα ρύπανσης της τάφρου 66

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 - 13:40
ΠΡΟΣ Τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΘΕΜΑ: «ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΦΡΟΥ 66»
Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες κατοίκων της Ημαθίας, για άλλη μια φορά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ρύπανση των νερών της Τάφρου 66 από τα απόβλητα των βιομηχανιών (κυρίως κονσερβοποιεία). Τις καταγγελίες επισήμανε και ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης, ενώ μετά από εντολή του αναπληρωτή περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύση Ψωμιάδη, οι υπηρεσίες περιβάλλοντος πραγματοποίησαν ελέγχους-δειγματοληψίες και αυτοψίες. Οι εταιρείες που ρυπαίνουν είναι γνωστές σε όλους και έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 300.000,00 Ευρώ, ωστόσο τα περιστατικά ρύπανσης στο αποστραγγιστικό κανάλι συνεχίζονται και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου έγιναν ανυπόφορα.
Μάλιστα, όπως ανέφερε Δημοτικός Σύμβουλος της Νάουσας, από την έντονη δυσοσμία σε κάποιους οικισμούς, όπως η Ειρηνούπολη, οι πολίτες δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα του σπιτιού τους. Εξοργισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν, εκτός από την επιβολή προστίμων και κυρώσεων, την παρέμβαση του Εισαγγελέα για το άμεσο σφράγισμα των κατ’ εξακολούθηση ρυπαντών τόσο στην Ημαθία όσο και στην Πέλλα.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να σταματήσει επιτέλους το συνεχιζόμενο πρόβλημα της ρύπανσης της Τάφρου και να προστατευτεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία στην περιοχή;
Αθήνα 30/08/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 - 13:36
ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ»
Τους τελευταίους μήνες λαμβάνουμε συνεχώς επιστολές από διάφορους φορείς αλλά και από απλούς πολίτες, με τις οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά την πώληση σε ιδιώτες των εταιρειών ύδρευσης σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το νερό, είναι απαραίτητο αγαθό για την επιβίωση κάθε ζωντανού οργανισμού, και αποτελεί συλλογικό αγαθό διαθέσιμο και προσβάσιμο για τον κάθε άνθρωπο. Αντίθετα, η απόκτηση και χρήση των υδάτινων πόρων από ιδιώτες θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντά τους αποβλέποντας στο μέγιστο δυνατό κέρδος. Πέραν τούτου, αν λάβουμε υπόψη μας παραδείγματα χωρών, όπου η διαχείριση του νερού πέρασε στα χέρια ιδιωτών, θα διαπιστώσουμε ότι τα αποτελέσματα ήταν δραματικά. Η τιμή του πολλαπλασιάστηκε και η ποιότητά του χειροτέρευσε οδηγώντας ακόμη και σε θανάτους λόγω κατανάλωσης μολυσμένου νερού.
Με πρόσχημα τις δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τον τελευταίο καιρό η χώρα μας, μεταβιβάστηκαν μετοχές της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και της ΕΥΑΘ Α.Ε. στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που τα κέρδη της ΕΥΑΘ Α.Ε. σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση. Η μεταβίβαση έγινε βάσει του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α) και των υπ’ αριθμ. 195/2001 (ΦΕΚ 2501/Β) και 206/2012 (ΦΕΚ 1363/Β). Δεδομένου ότι το σύνολο των επιστημόνων κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχή μείωση των αποθεμάτων του πόσιμου νερού, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την προστασία του και τη διαχείρισή του με υπευθυνότητα και με γνώμονα το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος.

Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
1) Έχει προηγηθεί κάποια μελέτη σχετικά με το αν η πώληση των εταιρειών ύδρευσης σε ιδιώτες θα αποδειχτεί συμφέρουσα  και σε ποιο βαθμό;
2) Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση του νερού από τους ιδιώτες; Ποιος φορέας θα είναι αρμόδιος να προβαίνει έλεγχο και με ποιους μηχανισμούς;
Αθήνα 30/08/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΟΣ
Βουλευτής Ευβοίας
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών του νομού Κορίνθου

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 - 13:27
ΠΡΟΣ
1)ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2)ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Αποζημιώσεις των αγροτών του νομού Κορινθίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, τις υψηλές θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις»
Πρόσφατα σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές του νομού Κορινθίας σφοδρές βροχοπτώσεις, ασυνήθιστες για τα δεδομένα τις εποχής, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής. Ειδικότερα, οι καλλιεργητές σουλτανίνας (είδος σταφυλιού) στο χωριό Καστράκι Νεμέας υπέστησαν απώλεια της παραγωγής τους της τάξης του 50% με το ποσοστό να ανεβαίνει καθημερινά λόγω της σήψης των σταφυλιών. Οι βροχοπτώσεις αυτές, σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, έπληξαν σημαντικά τις καλλιέργειες και άλλων περιοχών της Κορινθίας, με τους πληγέντες παραγωγούς να σπεύδουν καθημερινά για να δηλώσουν το μέγεθος της ζημίας που υπέστησαν στον ΕΛ.Γ.Α. Παράλληλα, οι πυρκαγιές που πρόσφατα ξέσπασαν στο νομό κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών ελιάς οδηγώντας σε απόγνωση μεγάλο τμήμα των αγροτών αυτού του κλάδου.
Επειδή η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω του τρύγου που ήδη έχει ξεκινήσει, ενώ ταυτόχρονα το μέγεθος της οικονομικής κρίσης στον αγροτικό τομέα καθιστά ζωτικής σημασίας την ανάγκη άμεσης καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες καλλιεργητές προκειμένου να καλύψουν τις τεράστιες καλλιεργητικές δαπάνες στις οποίες υπεβλήθησαν και να αντισταθμίσουν την μεγάλη μείωση εσόδων λόγω της απώλειας μεγάλου τμήματος της παραγωγής τους.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1) Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την έγκαιρη καταβολή πλήρους αποζημίωσης σε όλους τους πληγέντες αγρότες του νομού Κορίνθου;
2) Θα προχωρήσουν σε κινήσεις ανακούφισης προς τους καλλιεργητές το μέγεθος των ζημιών των οποίων ανήλθε σε δυσθεώρητα ύψη, όπως η απαλλαγή τους από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων;

Αθήνα 30/08/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ευστάθιος Μπούκουρας
Βουλευτής Koρινθίας
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για διακοπή της πίστωσης στη χορήγηση φαρμάκων και στις ιατρικές επισκέψεις του ΕΟΠΠΥ

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 - 21:37
Προς
1)ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
2)ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Διακοπή της πίστωσης στη χορήγηση φαρμάκων και στις ιατρικές επισκέψεις των γιατρών του ΕΟΠΠΥ»
Η κατάσταση στον χώρο της Υγείας επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για εξωσυμβατικές οφειλές του ΕΟΠΠΥ που φθάνουν τις 85 ημέρες και ζητά την άμεση νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των υφιστάμενων οφειλών και των όρων υπαγωγής των φαρμακείων στον «Τειρεσία». Επίσης, ζητά την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον τραπεζικό δανεισμό των φαρμακείων και τη βελτίωση της ρευστότητάς τους. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΠΥ καταγγέλει πως ο οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας οφείλει περισσότερα των 50 εκατομμυρίων ευρώ στους κλινικούς ιατρούς, ενώ για τους εργαστηριακούς ιατρούς το χρέος ανέρχεται στο συνολικό ποσό του 1.110.000.000 ευρώ για τα έτη 2010 και 2011. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η αναστολή της πίστωσης στη χορήγηση φαρμάκων από την 1/9 και η από 3/9 παύση της πίστωσης στις ιατρικές επισκέψεις με απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΠΥ αντίστοιχα. Έτσι χιλιάδες Έλληνες θα βρεθούν μπροστά σε αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες τις ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ατομική τους όσο και για τη δημόσια υγεία.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1)  Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων που οδηγούν ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας στην πλήρη εξαθλίωση, στερούμενο ακόμη και του στοιχειώδους αγαθού της υγείας του;
Αθήνα, 28-8-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την μόλυνση του βιότοπου της χελώνας Caretta - Caretta από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 - 21:27
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΘΕΜΑ: «ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΟΠΟΥ ΧΕΛΩΝΑΣ CARETTA CARETTA ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ζακύνθου αποτελεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της. Στον πυρήνα του πάρκου, στο όρος Σκοπός, λειτουργεί ΧΥΤΑ, γεγονός το οποίο έχει σημαντικές επιπτώσεις στο βιότοπο της χελώνας caretta caretta, ο οποίος απειλείται να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Όπως επισημαίνουν 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις, σκουπίδια και στραγγίσματα από τον υπερκορεσμένο (από επταετίας) χώρο ταφής καταλήγουν στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Λαγανά. Υπεύθυνη για το πρόβλημα είναι η Περιφέρεια, η οποία όμως αδυνατεί να υποδείξει νέο χώρο για τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Αντ’ αυτού, ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβει την ευθύνη και να ορίσει νέα θέση. Ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Δ. Μυλωνάς χαρακτηρίζει ανακρίβειες τα όσα αναγράφονται στην επιστολή των περιβαλλοντικών οργανώσεων και καλεί τον υπουργό ΠΕΚΑ να παρέμβει άμεσα, ώστε μέσα από επιστημονική μελέτη να προκύψει χωροθέτηση του έργου. Η σπουδαιότητα της διαφύλαξης του θαλάσσιου πάρκου του νησιού και της προστασίας του βιότοπου είναι αυτονόητη και ως εκ τούτου επιβάλλεται η άμεση επίλυση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Δεδομένης της κρισιμότητας του θέματος, για ποιο λόγο δεν έχουν ήδη ληφθεί εδώ και καιρό τα αναγκαία μέτρα για την εξεύρεση λύσης;
2) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος;
Αθήνα, 28−08−2012
H ερωτώσα Βουλευτής
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ
Βουλευτής Β΄ ΑΘΗΝΩΝ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ − ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 - 19:40
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ»
Η θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό έρχεται συχνά-πυκνά στην επιφάνεια μέσα από ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών και βίντεο που αναρτώνται στο διαδίκτυο. Τα σχετικά στιγμιότυπα αποτυπώνουν εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα οχήματα (τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των αναγκών λαϊκών οικογενειών), κτίρια με επιφάνεια χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που αφέθηκαν να καταστραφούν, καθώς επίσης και μεγάλες ποσότητες άλλων υλικών. Η κατάσταση αυτή αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα της έλλειψης σοβαρού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας για την αξιοποίηση των δημόσιων εκτάσεων.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Για ποιο λόγο το Ελληνικό δεν λειτουργεί ως δεύτερο ή εφεδρικό πολιτικό αεροδρόμιο των Αθηνών, με δυνατότητες μάλιστα να λειτουργήσει εν ανάγκη ως στρατιωτικό αεροδρόμιο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες πρωτεύουσες των άλλων χωρών;
Προτίθενται να ενεργήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει πραγματική εθνική ωφέλεια από την στρατηγική αξιοποίηση των υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου;
Αθήνα, 28/08/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕπίκαιρη ερώτηση για τις υψηλές χρεώσεις κλήσεων τηλεφωνικών ραντεβού ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 - 12:05
Προς τους Κυρίους Υπουργούς: 1. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας & 2. Υγείας
Θέμα: Έως 62 φορές υψηλότερη χρέωση κλήσης τηλεφωνικού ραντεβού ιατρικής εξέτασης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ
Με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι ασφαλισμένοι του, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, καλούνται να κάνουν χρήση νέων τηλεφωνικών αριθμών ιατρικών ραντεβού, αντί του 184 καλούν πλέον τα 14554, 14784, 14884 και 14900. Εν τούτοις το εξωφρενικό της όλης υπόθεσης είναι, ότι η αλλαγή από τριψήφιο σε πενταψήφιους αριθμούς συνοδεύεται με μια αύξηση του κόστους κλήσης έως 62 φορές. Ως εκ τούτου, αντί της μίας αστικής μονάδας ύψους 0,03 ευρώ κάθε 2 λεπτά κλήσης στο 184, πλέον οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν από σταθερό τηλέφωνο 0,98 ευρώ την κλήση στο 14554, 1,07 ευρώ την κλήση στο 14784, 0,99 ευρώ την κλήση στο 14884 και 1,08 ευρώ την κλήση στο 14900 & από κινητό τηλέφωνο 1,86 ευρώ την κλήση στο 14554 & 1,18 ευρώ το λεπτό κλήσης στα 14784, 14884 & 14900.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Θα ανακαλέσετε την παράλογη έως πολύ ύποπτη απόφαση του ΕΟΠΥΥ να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των ασφαλισμένων να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό τους για καθαρά κερδοσκοπικούς σκοπούς παρόμοιους γραμμών 090;
2. Θα αποστείλετε στην Εισαγγελία τους φακέλους των σχετικών αναθέσεων για αναζήτηση ποινικών ευθυνών απάτης σε βάρος της περιουσίας των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από τη Διοίκηση του με την υπέρογκη χρέωση για μια απλή κλήση τηλεφωνικού ραντεβού;
Αθήνα, 23.08.2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕπίκαιρη ερώτηση για τις απαράδεκτες επιβαρύνσεις στις πολύτεκνες οικογένειες

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012 - 15:41
Προς τον
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θέμα: «Απαράδεκτες επιβαρύνσεις στις πολύτεκνες οικογένειες»
Σύμφωνα με πρόσφατο Δελτίο Τύπου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (27/8/2012) με αφορμή τα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλλονται  από την Κυβέρνηση, επισημαίνεται ότι οι πολύτεκνες  Ελληνικές οικογένειες, που συνεισφέρουν στην πατρίδα έναν σπουδαίο συντελεστή για την εθνική ανάπτυξη, που είναι τα παιδιά, καλούνται να σηκώσουν δυσανάλογα με τις δυνάμεις τους βάρη, σε σχέση με τους λοιπούς Έλληνες.
Όπως προκύπτει και από σχετική ενημερωτική επιστολή της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (αρ. πρωτ. 134/23-5-2-2012), τόσο η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, όσο και πληθώρα αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, έχουν χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις περί θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων στο πολυτεκνικό επίδομα. Δεδομένου δε ότι το λεγόμενο πολυτεκνικό «επίδομα», ανέρχεται στο πενιχρό ποσό των 44 Ευρώ μηνιαίως και ότι υφίσταται πλήθος αποφάσεων του ΣτΕ σύμφωνα με τις οποίες οι παροχές προς τους πολυτέκνους δεν περιλαμβάνονται στην κλασική έννοια του επιδόματος αλλά έχουν «…το χαρακτήρα κινήτρου προς τους νέους γονείς για τη δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών, με στόχο την αντιμετώπιση του οξέος δημογραφικού προβλήματος της χώρας…», είναι προφανές ότι η εξάρτησή του από εισοδηματικά κριτήρια, που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλου,  θα ανατρέψει όχι μόνο την πάγια νομολογία, αλλά και τη ζωή εκατοντάδων πολύτεκνων οικογενειών που βοηθούνται από αυτό.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Πώς αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση τα «αναγκαία μέτρα» που υποχρεούται να  λαμβάνει η Πολιτεία , κατά το άρθρο 21 παρ. 5 του Συντάγματος, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημογραφικής πολιτικής, που αποτελεί  υποχρέωση του κράτους;  Συμβαδίζουν αυτά με την αντισυνταγματική εξάρτηση του πολυτεκνικού επιδόματος από εισοδηματικά κριτήρια;
2) Θα επιδιώξει η Κυβέρνηση την αλλαγή του άρθρου 38 του Ν. 4024/2011, βάσει το οποίου ο πολύτεκνος με 4 προστατευόμενα τέκνα θα κληθεί να καταβάλει φόρο που αντιστοιχεί σε 3 μισθούς σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο (άρθρο 27 Ν. 3986/2011); Θα επιδιώξει την αλλαγή στη φορολογία ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε να μην έχει το ίδιο αφορολόγητο όριο ο άγαμος με τον πολύτεκνο; Θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης (άρθρο 29 Ν. 3986/2011) στους πολύτεκνους κατά 50%;
Αθήνα, 04-09-2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Επίκαιρη ερώτηση για περικοπές σε πολύτεκνους και ειδικά μισθολόγια & υπέρογκες αμοιβές βουλευτών

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012 - 15:39
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θέμα: «Περικοπές σε πολύτεκνους και ειδικά μισθολόγια και υπέρογκες αμοιβές βουλευτών»
Οι προσφάτως εξαγγελθείσες περικοπές, με το άλλοθι της εξεύρεσης των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, οδηγεί την Κυβέρνηση στη μείωση των ειδικών μισθολογίων, παρά τις ρητές προεκλογικές της δεσμεύσεις. Την ίδια ώρα που Στρατός και Σώματα Ασφαλείας, αλλά και πολύτεκνοι καλούνται να επιβιώσουν με ψίχουλα, οι αμοιβές των αντιπαραγωγικών βουλευτών παραμένουν στα ύψη και οι ίδιοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν μεγάλα προνόμια, τηρουμένων των εκτάκτων συνθηκών της χώρας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα ακολουθήσουν ουσιαστικές περικοπές στη βουλευτική αποζημίωση, η οποία στη χειρότερη περίπτωση, παραμένει στο υπερβολικό για την οικονομική συγκυρία ποσό των 6000 ευρώ μηνιαίως;
Αθήνα, 04/09/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ
Βουλευτής ΑΤΤΙΚΗΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Ερώτηση για τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τη Μ.Κ.Ο. Νέστωρ

Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012 - 22:22
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :
1) Οικονομικών
2) Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
3) Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: «ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΚΟ “ΝΕΣΤΩΡ”»
Εργαζόμενοι στην ψυχογηριατρική εταιρεία «ΝΕΣΤΩΡ» μου κατήγγειλαν ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ εδώ και πολλούς μήνες δεν καταβάλλει τη μισθοδοσία του προσωπικού, παρά το γεγονός ότι λαμβάνει κανονικά τις κρατικές επιχορηγήσεις και από τις αρχές του 2012 έχει λάβει πάνω από 1.000.000,00 Ευρώ. Κάθε φορά, επίσης, που κάποιος από τους εργαζόμενους ζητάει τα δεδουλευμένα του, εισπράττει ως απάντηση αδιαφορία, απειλές, ειρωνεία και διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες. Επιπλέον, η εταιρεία φέρεται να οφείλει μισθώματα, καθώς επίσης και χρήματα στους προμηθευτές των οικοτροφείων.
Εύλογα, λοιπόν, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την χρηστή διαχείριση των χρημάτων των κρατικών επιδοτήσεων.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
1) Θα επιληφθούν του θέματος ώστε να εξακριβωθεί το συνολικό χρηματικό ποσό που έχει λάβει από κρατικές επιχορηγήσεις η παραπάνω ΜΚΟ από τις αρχές του έτους;
2) Θα προβούν στο σχετικό έλεγχο για να διαπιστωθεί τι απέγιναν τα χρήματα αυτά και για ποιο λόγο δεν καταβάλλονται κανονικά οι μισθοί στους εργαζόμενους;
Αθήνα, 03−09−2012
Ο ερωτών Βουλευτής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Ερώτηση για τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τη Μ.Κ.Ο. Νέστωρ

Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012 - 22:22
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :
1) Οικονομικών
2) Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
3) Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: «ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΚΟ “ΝΕΣΤΩΡ”»
Εργαζόμενοι στην ψυχογηριατρική εταιρεία «ΝΕΣΤΩΡ» μου κατήγγειλαν ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ εδώ και πολλούς μήνες δεν καταβάλλει τη μισθοδοσία του προσωπικού, παρά το γεγονός ότι λαμβάνει κανονικά τις κρατικές επιχορηγήσεις και από τις αρχές του 2012 έχει λάβει πάνω από 1.000.000,00 Ευρώ. Κάθε φορά, επίσης, που κάποιος από τους εργαζόμενους ζητάει τα δεδουλευμένα του, εισπράττει ως απάντηση αδιαφορία, απειλές, ειρωνεία και διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες. Επιπλέον, η εταιρεία φέρεται να οφείλει μισθώματα, καθώς επίσης και χρήματα στους προμηθευτές των οικοτροφείων.
Εύλογα, λοιπόν, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την χρηστή διαχείριση των χρημάτων των κρατικών επιδοτήσεων.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
1) Θα επιληφθούν του θέματος ώστε να εξακριβωθεί το συνολικό χρηματικό ποσό που έχει λάβει από κρατικές επιχορηγήσεις η παραπάνω ΜΚΟ από τις αρχές του έτους;
2) Θα προβούν στο σχετικό έλεγχο για να διαπιστωθεί τι απέγιναν τα χρήματα αυτά και για ποιο λόγο δεν καταβάλλονται κανονικά οι μισθοί στους εργαζόμενους;
Αθήνα, 03−09−2012
Ο ερωτών Βουλευτής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την εξίσωση του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 - 14:24
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης στο 80% του ΕΚΦ του πετρελαίου κίνησης»

Με απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από τις 15 Οκτωβρίου πρόκειται να εξισωθεί ο ενιαίος φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στο 80% των επιπέδων του φόρου του πετρελαίου κίνησης. Η εξίσωση αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης από 60 ευρώ σε 329 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον ερχόμενο Οκτώβριο θα διαμορφωθεί σε 1,45 με 1,50 ευρώ ανά λίτρο, από 1,05 που ήταν στο τέλος της περυσινής περιόδου. Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση που γίνεται κατόπιν δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο.
Η κίνηση αυτή θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το χειμαζόμενο Ελληνικό Λαό οδηγώντας μεγάλα τμήματα της κοινωνίας σε αδυναμία να καλύψουν τις οικογενειακές ανάγκες θέρμανσης επιτείνοντας την εξαθλίωση των Ελλήνων προς ικανοποίηση των απαιτήσεων των διεθνών τοκογλύφων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ακριβώς κινήσεις θα προβεί για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων του Λαού που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση;
2) Εγγυάται ο Υπουργός πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου;
Αθήνα 30/08/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β' Αθήνας
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για δίωξη σε βάρος Έλληνα διπλωμάτη, επειδή χρησιμοποίησε τον όρο “Βόρειος Ήπειρος”

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012 - 17:30
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΟΡΟ “ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ”»
Το 2011 το Υπουργείο Εξωτερικών (επί θητείας του αλήστου μνήμης Δημήτρη Δρούτσα) είχε ανακαλέσει από τη θέση του τον Πρόξενο της  Ελλάδας στην Κορυτσά, Θεόδωρο Οικονόμου-Καμαρινό, εξαιτίας της δήλωσης του τελευταίου προς τους Βλάχους της Κορυτσάς ότι «οι παππούδες σας ήταν Έλληνες», πως «εδώ έγιναν ένδοξες  ελληνικές μάχες και ο ελληνικός λαός ήταν πάντοτε παρών» και ότι «την περιοχή αυτή την αποκαλούμε Βόρειο Ήπειρο». Θεωρούσαμε ότι το θέμα αυτό είχε λήξει με την (σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη) απομάκρυνση του εν λόγω διπλωμάτη από τη θέση του Προξένου Κορυτσάς. Μάθαμε όμως δυστυχώς ότι για το θέμα έγινε ολόκληρη Ένορκη Διοικητική Εξέταση και η σχετική δικογραφία στάλθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών! Ο Εισαγγελέας μάλιστα, επέλεξε να καλέσει για κατάθεση τον κ. Καμαρινό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα στον Αύγουστο, μήνα που ως γνωστόν οι περισσότεροι δικηγόροι βρίσκονται σε διακοπές, στερώντας με τον τρόπο αυτό από τον μηνυόμενο και το δικαίωμα της επαρκούς υπεράσπισης!
Στις 07 Αυγούστου 2012 λοιπόν, ο κ. Καμαρινός πέρασε το κατώφλι του 28ου Πταισματοδίκη Αθηνών, κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος, με το σκεπτικό ότι «καταρράκωσε το κύρος της χώρας»! Επειδή ο συγκεκριμένος διπλωμάτης ήταν από τους ελάχιστους που κέρδισαν την εκτίμηση και τον σεβασμό των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας, τους οποίους στήριξε ηθικά και αγωνίστηκε για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλουν στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να ακολουθεί την πολιτική του «αυτομαστιγώματος» και του «ραγιαδισμού» και να τιμωρεί τους διπλωμάτες που αγωνίζονται για την ευόδωση των εθνικών δικαίων;
2) Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αποδέχεται την χρήση του όρου Βόρειος Ήπειρος;
3) Προτίθεται να ανακαλέσει κάθε μορφή αδικαιολόγητης δίωξης κατά του συγκεκριμένου διπλωμάτη;

Αθήνα, 06/09/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για τις αυθαίρετες ανατιμήσεις στα καύσιμα χωρίς δημόσιο έλεγχο

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012 - 17:24
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
2) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Χωρίς δημόσιο έλεγχο οι αυθαίρετες ανατιμήσεις στα καύσιμα»
Στο έλεος των κερδοσκόπων παραμένει η αγορά των καυσίμων στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, αφού οι συνεχείς ανατιμήσεις υποθάλπονται από την ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων από την πλευρά των αιρετών Περιφερειαρχών.
Με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να αγγίζει ( ή και να ξεπερνά στην Κρήτη) τα 2 Ευρώ ανά λίτρο, η κατάσταση ενόψει του επερχόμενου χειμώνα είναι σίγουρο ότι θα αναγκάσει πολλές οικογένειες να στερηθούν τη θέρμανση.
Ερωτάται ο κ.  Υπουργός:
1)      Γιατί έχει ατονήσει ο (πολυδιαφημισμένος) εποπτικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι κατά νόμο υπεύθυνη για τον έλεγχο στα πρατήρια; Πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί ανά Περιφέρεια (αναλυτικά) και πόσα εξ αυτών έχουν πράγματι εισπραχθεί;
2)      Προτίθεται η Κυβέρνηση  να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων με στόχο τον εξορθολογισμό της αγοράς και την πάταξη της αισχροκέρδειας ελλείψει ελεγκτικού μηχανισμού και αν όχι, γιατί;
3)      Προτίθεται εναλλακτικά η Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη φορολογία στα καύσιμα, που αποτελεί ως γνωστόν, το 50% της τελικής τιμής τους;

Αθήνα, 06/09/2012
H Ερωτώσα Βουλευτής
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ
Βουλευτής Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΤοποθετήσεις βουλευτών Χρυσής Αυγής για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και Υγεία

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012 - 15:53
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ  «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του ΚτΒ, σχετικά με το αποτέλεσμα της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία θα βοηθήσει στην αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού της περιοχής της δυτικής και νότιας Ελλάδας και με την προώθηση του σχετικού διεθνούς γύρου αδειοδότησης για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: Κατ’ αρχήν, ευχόμαστε καλή επιτυχία σε κάθε ενέργεια και κάθε προσπάθεια που έχει να  κάνει με το καλό και την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδος μας. Θα ήθελα να κάνω μια γενική ερώτηση περί της ΑΟΖ. Από τη στιγμή που μία χώρα αποκτά δικαιώματα καθορισμού ΑΟΖ, ποιο είναι το χρονικό περιθώριο για να μπορέσει να την καθορίσει; Είναι ανεξάντλητο; Μπορούμε να καθορίσουμε την ΑΟΖ μας όποτε θέλουμε; Δηλαδή, μετά από 20 ή 30 χρόνια ή κάποια στιγμή υποχρεούμεθα και μετά χάνουμε αυτό το δικαίωμα; Αυτό είναι πολύ σημαντικό και έχει να κάνει με την επόμενη ερώτηση, την οποία ήθελα να σας κάνω σχετικά με το Αιγαίο πέλαγος. Θα ήθελα να ξέρω τι γίνεται εκεί και στην περίπτωση του Καστελόριζου. Αυτό είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και όλοι γνωρίζουμε ότι και το Ιόνιο είναι πολύ καλό, διότι έχει κοιτάσματα, αλλά, όμως, δεν έχει κανένα κίνδυνο. Το Αιγαίο, όμως, από ό,τι λένε οι πληροφορίες οι οποίες έρχονται από παντού, είναι αυτό που έχει τα πολλά χρήματα και είναι το φιλέτο, το οποίο βλέπω δεν τολμούμε να το αγγίξουμε. Προεκλογικά, ο κ. Σαμαράς το ανέφερε, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται μόνο για προεκλογικούς λόγους, διότι αμέσως μετά είπε, ότι θα γίνει σε βάθος χρόνου και θα δούμε κ.λπ. Οι πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό και από αλλού, είναι ότι εάν δεν συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας, κοινώς, να κάνουμε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ΑΟΖ δεν θα υπάρχει. Εδώ, θα θέλαμε μια πολύ συγκεκριμένη και σαφή απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα, διότι είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο. Η ΑΟΖ, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια ειδική περίπτωση στην οποία εσείς γνωρίζετε καλύτερα, το πώς καθορίζονται και έχει να κάνει με το Καστελόριζο, το οποίο από μόνο του καθορίζει σχεδόν άλλο ένα τεράστιο κομμάτι και εγκλωβίζει την Τουρκία σε ένα πολύ  μικρό κομμάτι. Θα θέλαμε να ξέρουμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα στο οποίο έχουμε ακούσει πολλά, αλλά από ό,τι βλέπουμε, δεν γίνεται τίποτα. Μια επόμενη ερώτηση είναι σχετικά με τις περιβαλλοντικές μελέτες. Συμφωνούμε, δεν είμαστε από αυτούς που λένε ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα, διότι θα χαλάσει τη θαλάσσια οικολογία ή το οικοσύστημα κ.λπ.. Πιστεύουμε και υπάρχουν παραδείγματα ότι μπορούν να ταιριάξουν και τα δύο, αλλά θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη το περιβαλλοντικό κομμάτι. Να γίνουν εξορύξεις, να βγάλουμε ό,τι είναι να  βγάλουμε, έστω και με λίγο μεγαλύτερο κόστος, άλλα να μη χαλάσουμε τίποτα από το οικοσύστημα της κάθε περιοχής όπου θα γίνουν όλες αυτές οι προσπάθειες. Ακόμη μία ερώτηση είναι σχετικά με το αν υπάρχει πρόβλεψη διότι πρέπει να υπάρχει ένας επιβλέπων θεσμός από το κράτος. Παλαιότερα υπήρχε το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Τώρα που έχει μεγάλη αξία το ΙΓΜΕ, το έχετε απαξιώσει, το έχετε καταργήσει, το έχετε εξαφανίσει.
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ακούσαμε με προσοχή και τον κύριο Υπουργό και τον κύριο καθηγητή, για την ενημέρωση και την παρουσίαση και θα ήθελα να σας πω, ευχαριστώ πολύ. Ωστόσο θα ήθελα και εγώ να τοποθετηθώ και μέσα από την τοποθέτησή μου θα δείτε ότι προκύπτουν κάποια ερωτήματα, τα οποία εν μέρει έχουν απαντηθεί αλλά όχι με σαφήνεια και να θέλαμε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις. Η ελληνική πολιτεία με τον νόμο 4001/2011, προχώρησε στην σύσταση Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων την Ε.Δ.Ε.Υ. Α.Ε.. Βασικός σκοπός της Ε.Δ.Ε.Υ. Α.Ε., είναι η διαχείριση για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων τους, στην αναζήτηση έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες και υπολύμνιες και υπό θαλάσσιες περιοχές και στις οποίες η ελληνική δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα. Για να μπορεί εν τούτοις το ελληνικό κράτος να προχωρεί με υπευθυνότητα, σε διεθνή διαγωνιστική διαδικασία και σε αδειοδότηση για την έρευνα και την άδεια υδρογονανθράκων, θα πρέπει να είχε πρώτα προσδιορίσει έναντι των γειτόνων του τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Δηλαδή, θα πρέπει πρώτα να είχε επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια και ύστερα να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ. Όπως η Κύπρος που προχωρά στην εκμετάλλευση των υποθαλασσίων υδρογονανθράκων της με διεθνείς εταίρους δίνοντας του την ασφάλεια να γνωρίζουν, ότι οι υποθαλάσσιες περιοχές που ερευνούν για την ύπαρξη υδρογονανθράκων είναι αναγνωρισμένες κυρίαρχες περιοχές του Κυπριακού κράτους πράγμα που δεν υφίσταται για εμάς. Ως εκ τούτου η ανυπαρξία των ελληνικών 12 μιλίων του και ορισμού ΑΟΖ, πλήττει εκ των προτέρων την αξιοπιστία και το όφελος για τη χώρα από οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία. Η Ελλάδα δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια για να μπορέσει να ορίσει ΑΟΖ με καμία γείτονα χώρα, αν και έχει το δικαίωμα να το πράξει σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δικαίωμα του ΟΗΕ και τη διεθνή νομοθεσία. Μια τέτοια ενέργεια στο Αιγαίο Πέλαγος, αποτελεί κατά την Τουρκία αφορμή πολέμου. Στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, που ο κύριος Υπουργός μας ενημερώνει σχετικά με το αποτέλεσμα της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας δεν υπάρχει τουρκική απειλή. Γιατί δεν επεκτείνει η Κυβέρνηση τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια και στην συνέχεια να ανακηρύξει την ΑΟΖ στην Δυτική και Νότια Ελλάδα με αφορμή την προώθηση του σχετικού διεθνούς γύρου αδειοδότησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων; Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία που δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη του ΟΗΕ περί ναυτικού δικαίου, με την οποία τα εθνικά ύδατα μιας χώρας μπορούν μνα επεκταθούν σε 12 ναυτικά μίλια-αν και φέρει μόνιμη αντίρρηση στο σχετικό άρθρο της Συνθήκης- η ίδια έχει επεκτείνει τα εθνικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.
Όσον αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία, μαθαίνουμε από τον Τύπο και προφανώς δεν θα αληθεύει, γιατί εδώ στις 8 εταιρείες δεν υπάρχει καμία ελληνική, ωστόσο εμείς νομίζαμε ότι υπήρχε πράγμα που θα ήταν και καλό. Να είναι μια κοινοπραξία εταιρειών που να αναλάβουν το έργο για να μην ξεπουληθούν τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της χώρας μας σε ξένους αγνώστων συμφερόντων. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν για να γίνει η έρευνα των υδρογονανθράκων εκ μέρους της εταιρείας αυτής, το δημόσιο θα παραχωρήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης και αν ναι για πόσο διάστημα; Γιατί άκουσα που τόνισε ο κύριος καθηγητής ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ζήτησε προχρηματοδότηση. Τι σημαίνει αυτό; Για πόσα χρόνια θα την πληρώνουμε; Πέραν πάσης αμφιβολίας εκμετάλλευση υδρογονανθράκων του ελληνικού υποθαλάσσιου χώρου θα ανυψώσει την γεωστρατηγική θέση της χώρας, ενώ θα γίνουν επενδύσεις σε μια περίοδο που τα επώδυνα αντιαναπτυξιακά μέτρα του μνημονίου έχουν κυριολεκτικά καταβαραθρώσει την ελληνική οικονομία. Αρκεί βέβαια τα όποια έσοδα προκύψουν, να μην καταλήξουν σε αποπληρωμή των δανειστών μας, αλλά να δοθούν για αναπτυξιακά έργα στη χώρα για να ανοίξουν δουλειές και να μειωθεί η ανεργία. Σημαντικό επίσης, είναι να ξεκαθαρίσει ο κύριος Υπουργός, το χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας. Κάπου αναφέρετε ότι 2014 θα προκηρυχτεί και νέος γύρος ερευνών. Οι εκτιμήσεις που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο ότι τα επόμενα 20-30 χρόνια θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξεως των 150 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης γενεών, όπου θα συγκεντρωθούν τα χρήματα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και την βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να αγνοούμε υπαρκτούς κινδύνους στην εξωτερική μας πολιτική παράγοντες αποσταθεροποίησης της όποια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Για Κύρωση της συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Ελλάδος-Αλβανίας. Από το αλβανικό συνταγματικό της δικαστήριο του τουρκικού casus belli και στενή συνεργασία Τουρκία-Αλβανίας, μας οδηγούν με πλήρη βεβαιότητα σε αμφισβήτηση της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από τη χώρα μας. Όχι μόνο στο Αιγαίο Πέλαγος αλλά και στη Δυτική Ελλάδα. Δεν θα πρέπει δε να αγνοούμε την μεγάλη τουρκική διείσδυση στη Λιβύη και τις στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη νέα ελληνική ηγεσία, που μπορούν να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στα νότια της χώρας. Η θέση του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή είναι υπέρ της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με προηγούμενη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και εν συνεχεία ανακήρυξη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Ως εκ τούτου, ενώ θεωρούμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις υπονομεύεται από την ατολμία της Κυβέρνησης να διεκδικήσει και να διακηρύξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, να ρωτήσω είπε ο κύριος Ορφανός, για παράδειγμα με την Αίγυπτο που πρέπει να γίνει κάποια διαδικασία για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα. Τι περιμένουμε για να κάνουμε αυτές τις διαδικασίες; Γιατί δεν προχωράει η Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια πρωτίστως και μετά στην ΑΟΖ; Ευχαριστώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΟΣ: Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχηθώ, αν είναι να γίνει κάτι καλό για την πατρίδα μας, ας γίνει, αλλά να μην ξεπουληθούν τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της χώρας μας σε ξένους αγνώστων συμφερόντων. Για να γίνει αυτό, πρέπει οι υποθαλάσσιες περιοχές να είναι αναγνωρισμένες και κυρίαρχες του ελληνικού κράτους, πρωτίστως με την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων και μετά με την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Επίσης, ζητάμε το φάκελο της σύμβασης που δόθηκε στη νορβηγική εταιρεία.
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. "Σχετικά με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας"
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: «Σήμερα το σύνολο των δομών του ΕΣΥ. Τονίζεται κάτω από το βάρος της κρίσης. Δυστυχώς το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Το εθνικό σύστημα είναι ένα σύστημα που πρωτοπορεί. Κινείται μεταξύ κρατισμού και ελεύθερης αγοράς, αλλά με κανόνες δράσης δυσδιάκριτους, με αποτέλεσμα να έχουμε ελλείμματα, ανορθολογική κατανομή πόρων,  υψηλή παραοικονομική δραστηριότητα και υψηλά ποσοστά ιδιωτικών δαπανών. Η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να γίνει με τον περιορισμό της σπατάλης, τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη σωστή διαχείριση των προμηθειών. Χρειάζεται μηχανοργάνωση και καταγραφή όλων των ιατρικών πράξεων και της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν αναφέρθηκε μέχρι τώρα μείωση του υψηλού διοικητικού κόστους της διαχείρισης της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, η οποία μπορεί να γίνει από εθνικούς πόρους μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και από τον τακτικό προϋπολογισμό. Οι συγχωνεύσεις, οι περικοπές των παρεχόμενων υπηρεσιών και του προσωπικού και ο ανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη ουσιαστικά συρρικνώνει το ΕΣΥ. Βεβαίως, η αναπροσαρμογή των νοσηλίων σύμφωνα με την διάγνωση και η εγκατάλειψη του ημερήσιου νοσηλίου έκλεισε κάπως την ψαλίδα ανάμεσα στο καταβαλλόμενο και το πραγματικό κόστος. Οι αριθμοί που αφορούν τα οικονομικά της υγείας είναι δυνατόν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις, όταν παρουσιάζονται μεμονωμένα, αποκρύπτοντας παράλληλα την συνολική θεώρηση. Το ΕΣΥ παιδί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και να επιβιώσει, όμως αυτό είναι δεδομένο μόνο εάν καταρτιστεί ένα σχέδιο με όραμα από οικονομολόγους που είναι ο γνώστης του αντικειμένου. Δυστυχώς, η τεχνολογία του δημόσιου τομέα στα δημόσια νοσοκομεία έχει απαξιωθεί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και το ασφαλιστικό σύστημα να χρησιμοποιούν τους ιδιώτες. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ανυπαρξία αξιολόγησης του συστήματος, αλλά και των φυσικών προσώπων που υπηρετούν το εθνικό σύστημα υγείας. Εδώ θα είχαμε κάποιες προτάσεις, όπως την αποτελεσματική κεντρική διοίκηση, την αντίστοιχη περιφερειακή διοίκηση με αυτονομία των Μονάδων Υγείας και γιατί όχι να ελέγχονται και από τα αποτελέσματά τους. Το Σύστημα Υγείας, ουσιαστικά, μέχρι τώρα είναι «νεκρό», χωρίς κεντρική και περιφερειακή διοίκηση. Δυστυχώς, τα άτομα που επιλέχθηκαν να το υπηρετήσουν από μεγάλες θέσεις είναι ακατάλληλα, γιατί επιλέγονται με κομματικά κριτήρια και όχι κριτήρια καταλληλότητας. Φανταστείτε ότι το σύστημα και ο κρατισμός του Συστήματος Υγείας μας έφεραν μία θέση πίσω από τις Η.Π.Α. αναλογικά σε ότι φορά στις ιδιωτικές πληρωμές. Γιατί γίνεται αυτό; Γίνεται στο όνομα της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος. Είναι παράδοξο. Εμείς επιζητούμε, να μην υπάρχει άλλη ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής φροντίδας. Δεν είναι εμπόρευμα. Πάγια θέση μας είναι ότι οι Υπηρεσίες Υγείας πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών και όχι στις ανάγκες των μετοχών και της αγοράς. Άραγε, εκείνα τα πέντε ευρώ που έδιναν οι Έλληνες στα τακτικά ιατρεία που πήγε; Πως διανεμήθηκε; Τι γίνεται με τους μάνατζερ και τα μπόνους τους; Εν μέσω κρίσης είδαμε να βάζουν λουκέτο μπακάλικα, μικρές επιχειρήσεις. Δεν είδαμε ούτε μία ιδιωτική κλινική ή διαγνωστικό κέντρο. Παράξενο σε μία εποχή κρίσης. Τουναντίον ανοίγουν καινούργια. Τι γίνεται με την αυτοχρηματοδότηση; Σκέφτεται το Υπουργείο να βάλει στο παιχνίδι των δημόσιων νοσοκομείων τις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλίσεων; Όσο για τον ιατρικό τουρισμό, το ανέφερε και ο συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει. Φροντίζουν γι’ αυτό οι βόρειοι γείτονές μας. Επίσης, θέλω να αναφέρω ότι καλωσόρισε και ο Δάγγειος πυρετός στην Ελλάδα. Χθες είχαμε τον πρώτο θάνατο στο Μεσολόγγι.  Ευχαριστώ πολύ».
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΕΓΟΣ: «Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, θα αρκεστώ μόνο στο πρώτο, επειδή μας πιέζει πάρα πολύ ο χρόνος, που έχει να κάνει με τα εμβόλια, που πρέπει να το κοιτάξουμε πάρα πολύ σοβαρά. Πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα. Όπως ξέρετε, τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες ημέρες, κάποιοι παιδικοί σταθμοί έχουν, ήδη, ανοίξει, δεν ξέρω σε τι στάδιο βρίσκεται η καταγραφή των εμβολίων και τι θα γίνει με τους ανασφάλιστους γονείς. Μιλάμε τώρα για μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως μηνιγγίτιδα κ.λπ. και κάποιες άλλες που είναι πολύ σοβαρές ασθένειες».Ερώτηση για την μη καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους βιοκαλλιεργητές Αιτωλοακαρνανίας

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012 - 13:55
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι βιοκαλλιεργητές Αιτωλοακαρνανίας λόγω της μη καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκονται οι βιοκαλλιεργητές του νομού Αιτωλοακαρνανίας λόγω της μη καταβολής της προβλεπόμενης οικονομικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Η κατάσταση αυτή έχει ωθήσει μεγάλο τμήμα των καλλιεργητών να αναζητήσουν τους αναγκαίους για τις δραστηριότητές τους πόρους μέσω τραπεζών, κάτι που έχει επιτείνει το οικονομικό τους αδιέξοδο λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής των δανεισθέντων ποσών.
Ερωτώνται οι κ.  Υπουργοί:
Ποια μέτρα θα λάβουν προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενίσχυσης των βιοκαλλιεργητών Αιτωλοακαρνανίας προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους;
Αθήνα, 04/09/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για εκχώρηση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων σε ιδιώτες

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012 - 13:40
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΔΙΚΤΥΩΝ
ΘΕΜΑ: ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΕΤΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Μετά από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάζεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το δικαίωμα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης όχι μόνο του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, αλλά και των καθέτων οδικών αξόνων των αυτοκινητοδρόμων Σιάτιστα -Καστοριά -Ιεροπηγή - Κρυσταλλοπηγή, Δερβένι -Σέρρες -Προμαχώνας και Χαλάστρα -Εύζωνοι. Οι κάθετοι αυτοί άξονες δεν είναι ολοκληρωμένοι κατασκευαστικά, ενώ στον άξονα Χαλάστρα-Εύζωνοι το έργο δεν έχει καν δημοπρατηθεί. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση και των καθέτων αυτών αξόνων μέχρι το 2015 όλοι οι σημαντικοί οδικοί άξονες στην περιοχή της Μακεδονίας θα είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένοι. Επιπλέον, οι χρήστες των αξόνων αυτών θα επιβαρυνθούν επιπροσθέτως με διόδια τα οποία δεν προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό, ενώ πρόσφατοι σχεδιασμοί των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπουν την καταβολή υψηλού αντιτίμου διοδίων (σχεδόν τριπλάσιο της τωρινής χρέωσης επί της Εγνατίας). Περαιτέρω, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα θα είναι επιζήμια για το συμφέρον τόσο του Ελληνικού δημοσίου όσο και των χρηστών των αξόνων. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο και με τεράστια οικονομική σημασία δημόσιο έργο υποδομής των  τελευταίων ετών στη χώρα μας, παραδίδεται ολοκληρωμένο προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, οι οποίοι ελάχιστα θα κληθούν να επενδύσουν και ουδεμία νέα θέση εργασίας αναμένεται να δημιουργήσουν. Τέλος, το ελληνικό δημόσιο θα στερηθεί σημαντικών εσόδων σε βάθος χρόνου, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να ματαιώσουν την ιδιωτικοποίηση των ανωτέρω αυτοκινητόδρομων, ούτως ώστε να αποτραπεί ένα νέο έγκλημα σε βάρος της ελληνικής οικονομίας;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αρτέμης Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την διακοπή των δωρεάν συγγραμάτων στους φοιτητές

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012 - 11:57
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ »
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, οι φοιτητές δεν θα παίρνουν πλέον δωρεάν συγγράμματα για το εαρινό εξάμηνο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, λόγω οικονομικής δυσχέρειας του Υπουργείου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι φοιτητές θα είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν τα συγγράμματα αγοράζοντάς τα με δικά τους χρήματα.
Ενώ το Υπουργείο είχε υποσχεθεί εναλλακτικά την άμεση πρόσβαση φοιτητών στο σύνολο των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, σημειώσεων και βοηθημάτων, χωρίς καμία δέσμευση ή οικονομική υποχρέωση, οι εκδότες των επιστημονικών συγγραμμάτων αναφέρουν ότι η ανάρτηση ενός συγγράμματος προϋποθέτει πολλαπλές δεσμεύσεις. Καταρχάς, απαραίτητη είναι η σύμφωνη γνώμη του εκδότη ή του δικαιούχου του συγγράμματος, ενώ μέχρι στιγμής κανένας εκ των εκδοτών ή δικαιούχων δεν έχει εκχωρήσει τα δικαιώματα των συγγραμμάτων του στο ΥΠΔΒΜΘ. Επιπλέον, απαιτείται να υπάρχει πλήρης νομική κάλυψη για την αποφυγή ή αποτροπή παραβατικών ή παράνομων ενεργειών εις βάρος των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, όπως και εξασφάλιση του πνευματικού δικαιώματος (copyright). Παρ’ όλα αυτά, καμία σχετική πράξη δεν έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα, συνεπώς οι φοιτητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κανένα σύγγραμμα.

Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αληθεύει όντως ότι από το εαρινό εξάμηνο του επερχόμενου ακαδημαϊκού έτους οι φοιτητές δεν θα παίρνουν πλέον δωρεάν συγγράμματα;
Αθήνα, 04/09/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ                                                                         
Βουλευτής ΣΕΡΡΩΝ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την αδικαιολόγητη σπατάλη του ΙΚΑ για ενοίκιο

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 - 11:02
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ : «ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΥΨΟΥΣ 33.000,00 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΟ»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, το ΙΚΑ Γλυφάδας πληρώνει 33.000,00 ευρώ παραπάνω το μήνα για ενοίκιο λόγω καθυστέρησης της μετεγκατάστασής του. Συγκεκριμένα, παρόλο που θα μπορούσε να είχε μετακομίσει από τον Απρίλιο του 2012 σε νέο κτίριο με ενοίκιο 13.810,00 ευρώ το μήνα, το ΙΚΑ εξακολουθεί να παραμένει στο παλιό κτίριο πληρώνοντας 46.150,00 ευρώ το μήνα. Η προσφορά για το διαγωνισμό προς εύρεση νέου κτιρίου είχε κατατεθεί το Νοέμβριο του 2011. Tο Δεκέμβριο υποβλήθηκε ένσταση, η οποία εξετάστηκε και απορρίφθηκε τον Αύγουστο του 2012 ! Η τεράστια αυτή χρονική καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν λειτουργούσε η Επιτροπή Στέγασης του ΙΚΑ επειδή δεν έβρισκαν ποιος θα τοποθετηθεί πρόεδρος αυτής της Επιτροπής…
Την ώρα που κόβονται συντάξεις και φάρμακα από τους ασφαλισμένους είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο και προκλητικό να σπαταλάται έστω και ένα ευρώ και μάλιστα για «αστείους» λόγους. Αν υπολογίσουμε και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να μετακομίσουν οι υπηρεσίες στο νέο κτίριο, η σπατάλη θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Δεδομένου ότι το νέο κτίριο έχει ήδη εγκριθεί από μηχανικούς και ειδικούς, η μεταφορά των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μη χαθούν άσκοπα άλλα χρηματικά ποσά.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1) Θα μεριμνήσει ώστε να επισπευσθεί η μετεγκατάσταση του ΙΚΑ για να μη ζημιώνεται περαιτέρω το ελληνικό δημόσιο;
2) Θα αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους της τόσων μηνών αδικαιολόγητης καθυστέρησης, λόγω της οποίας εξακολουθούν να χάνονται χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του κράτους;
Αθήνα, 14−09−2012
Ο ερωτών Βουλευτής
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΕΓΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την οικονομική κατάρευση των ασφαλιστικών ταμείων

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 - 19:14
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΘΕΜΑ: «ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ»
   
Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα έσοδα των Ταμείων είναι ελάχιστα σε αντίθεση με τις οφειλές των ασφαλιστικών οργανισμών, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο μετά το Νοέμβριο να υπάρξει αδυναμία καταβολής των συντάξεων. Χαρακτηριστικό είναι το ότι κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα Ταμεία απορρόφησαν πάνω από το 74% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου να καλύψουν τις έως τώρα ανάγκες τους, κάτι που καθιστά ιδιαιτέρως αμφίβολη την δυνατότητα καταβολής συντάξεων για το μετά τον Οκτώβριο υπόλοιπο του έτους. Συγκεκριμένα, ο Ο.Γ.Α. μέχρι τον Ιούλιο είχε ήδη απορροφήσει πάνω από το 79,4% της ετήσιας πίστωσής του, το ΤΑΠ-ΟΤΕ το 75%, το ΙΚΑ το 74,7%.
Ειδικότερα όσον αφορά το Ι.Κ.Α., οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον ασφαλιστικό οργανισμό επισημαίνουν πως στο τέλος του έτους το έλλειμμά του θα ξεπεράσει το 1,4 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ποσό του δανείου που έχει προεξοφλήσει η διοίκηση στον προϋπολογισμό του Ταμείου μέσα από τιτλοποίηση οφειλών. Όμως οι συνεχείς πιέσεις της τρόικα για περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών προς το Ι.Κ.Α. κατά 5% και η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση των εσόδων του οργανισμού λόγω της ανεργίας και της μείωσης των μισθών σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο που βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση και εν αναμονή και της ανακεφαλαιοποίησης, μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθεί ένα τέτοιας έκτασης ποσό τους τελευταίους μήνες του χρόνου. Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή αυξάνονται οι οφειλές του ΙΚΑ, καθώς το Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς τρίτους. Μόνο για το πρώτο τετράμηνο του έτους το ΙΚΑ χρωστάει προς ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εργατική Εστία, ΕΤΕΑΜ και ΤΕΑΠΟΚΑ πάνω από 7,5 δις ευρώ. Μάλιστα κατά την περυσινή χρονιά το ΙΚΑ έλαβε ως προκαταβολή της επιχορήγησης του 2012 το ποσό των 650 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.
Δεδομένου του ότι οι δανειστές επιμένουν πως θα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων κατά 5%, χωρίς να επιδεινωθεί η δημοσιονομική κατάσταση των ασφαλιστικών οργανισμών και η μόνη λύση που προτείνουν είναι η εκ νέου μείωση στις συντάξεις.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί :
1) Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου να ενισχυθούν αποτελεσματικά τα ασφαλιστικά Ταμεία και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν απρόσκοπτα στις υποχρεώσεις τους, ιδίως έναντι των συνταξιούχων πολιτών;
2) Δεσμεύονται πως θα απόσχουν από οποιαδήποτε εκ νέου μείωση των συντάξεων;
Αθήνα, 12/09/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                          
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για τα προβλήματα σχετικά με την δωρεάν μεταφορά μαθητών

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 - 19:13
Προς
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ»
Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων που ασχολούνται με την μετακίνηση μαθητών προς τις σχολικές μονάδες κυρίως της Περιφέρειας Αττικής, αποφάσισαν να απέχουν από τους διαγωνισμούς της Περιφέρειας Αττικής για την ανάληψη της μεταφοράς των μαθητών προς τα σχολεία τους. Οι ανωτέρω επαγγελματίες καταγγέλλουν πως δεν έχουν πληρωθεί για την περίοδο 2011-2012 και πως εξαιτίας αυτού του λόγου αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτούμενες δαπάνες για τις μετακινήσεις των μαθητών με τα λεωφορεία τους. Καταγγέλλουν επίσης ότι τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών προτίθενται να προβούν σε περικοπές των οφειλόμενων ποσών του Δημοσίου προς τους μεταφορείς κατά 20%, κατά παράβαση σχετικής συμφωνίας που προέβλεπε περικοπές κατά 4%.  Κατά συνέπεια η μετάβαση των μαθητών προς τις σχολικές μονάδες βρίσκεται στον αέρα, με τους μαθητές να κινδυνεύουν να επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος αυτό.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Δεσμεύονται να επιλύσουν το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών προς τα σχολεία τους, ώστε να συνεχίσει αυτή να γίνεται δωρεάν;
Αθήνα, 12-09-2012
Ο ερωτών Βουλευτής
Αρτέμιος Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή
Επίκαιρη Ερώτηση για ομολογιούχους του Ελληνικού Δημοσίου που εντάχθηκαν στο PSI

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 - 14:09
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Φυσικά Πρόσωπα Ομολογιούχοι Ελληνικού Δημοσίου, που εντάχτηκαν στο PSI+
Ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου καταγγέλλει, ότι με την ένταξη τους στο PSI+ παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών & προέδρου του ΠαΣοΚ, οι οικονομίες του κουρεύτηκαν κατά 53,5% σε ονομαστική αξία & κατά 80% σε τωρινή πραγματική, αφού τους δόθηκαν νέα ομόλογα 30ετούς λήξης. Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε, ότι θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα των φυσικών προσώπων, μετά τη λήξη του PSI+. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της , ότι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου το κόμμα θα προωθούσε άμεσα την πρόταση για ανταλλαγή των νέων ομολόγων αλλά & των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας / European Financial Stability Facility (EFSF) που κατέχουν μετά το PSI τα φυσικά πρόσωπα, με νέα πενταετούς διάρκειας ομόλογα.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Θα τηρηθεί η προεκλογική υπόσχεση για ανταλλαγή των ομολόγων των  ιδιωτών φυσικών προσώπων με νέα 5ετούς διάρκειας;
2. Θα υπάρξουν για νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μελλοντικά προγράμματα ενίσχυσης με σκοπό την κάλυψη της ζημιάς, που προκάλεσε το PSI+ & αν ναι θα ενταχθούν σε αυτά οι ιδιώτες ομολογιούχοι;
Αθήνα, 30.08.2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων και όλων των ελευθέρων επαγγελματιών

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 - 12:56
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
Α) ΥΠΟΥΡΓΟ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Β) ΥΠΟΥΡΓΟ Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
ΘΕΜΑ : «Το ζήτημα  των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων  (και όλων των ελευθέρων επαγγελματιών) ως  οιονεί απαγόρευση  άσκησης επαγγέλματος.»
Α) Από διαμορφώσεως του λεγομένου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ειδικοί νομοί όρισαν τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος των εισφορών που υποχρεούνται οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν. Οι νόμοι αυτοί αποδεικνύονται σήμερα αναχρονιστικοί, άδικοι και αντισυνταγματικοί, κατάφορα δε εκτός κάθε λογικής. Για τους δικηγόρους συγκεκριμένα το ύψος των εισφορών τους υπολογίζεται βάση τον εκάστοτε μισθού του εφέτου.  Στον  «ΚΩΔΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΝΟΜΙΚΩΝ» (ΦΕΚ: Α 164 1 9601009) που τέθηκε σε ισχύ από  09.10.1960 στο κεφάλαιο Α, μέρος Γ άρθρο 10, παρ. 3 ορίζεται ότι «οι πόροι του Ταμείου αποτελούνται … εκ μηνιαίας εισφοράς των δικηγόρων, εισπραττομένης δια του ασφαλιστικού βιβλιαρίου δι’ επικολλήσεως ενσήμων,  αντιπροσωπευόντων αξίας ισόποσον προς ποσοστόν 2% επί του εκάστοτε βασικού μισθού του Εφέτου (!) Το εν λόγω ποσοστόν αναπροσαρμόζεται από 1ης Ιαν. 1982 εις 3%, από 1ης Ιαν. 1983 εις ποσοστόν 4% και από 1ης Ιαν. 1984 εις ποσοστόν 5%.  (!) κλπ » Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αυθαίρετη  αναφορά καθώς ο δικαστής και δη ο εφέτης είναι δημόσιος υπάλληλος, μόνιμος, και καλοπληρωμένος. Ουδεμία σχέση έχουν τα δικά του εισοδήματα με αυτά του μαχόμενου δικηγόρου που μάχεται στη θύελλα του υπερπληθωριστικού επαγγέλματος του, την υποαπασχόληση κλπ.
Β) Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό κράτος έχει καθορίσει ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΑΜΕΙΟ στις οποίες υπάγεται κατά προτίμηση κάθε ασφαλισμένος. Οι ασφαλιστικές αυτές κατηγορίες είναι εντελώς αυθαίρετες, και θεσπίστηκαν θαρρεί κανείς για ασφαλισμένους με εισοδήματα  κροίσων.  Αποτέλεσμα αυτού του αίσχους είναι ότι το 90% των δικηγόρων έχει ασφαλιστεί στην τελευταία εκ των δέκα ασφαλιστικών κατηγοριών για τον απλό λόγο ότι τόσα χρήματα μονό έχει να διαθέσει.
Και παρόλα αυτά τι έχει κάνει το ελληνικό δημόσιο :
Α) Θεωρεί τις εισφορές ΦΟΡΟΥΣ (αρά δικό του κτήμα, παρότι πρόκειται για χρήματα πολιτών ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ) και απειλεί με αναγκαστικά μέτρα στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να καταβάλλει αυτές! Με λίγα λόγια αν κάποιος ΔΕΝ ΕΧΕΙ να πληρώσει είτε τα χρήματα του ταμείου συντάξεως του, είτε το ταμείο πρόνοιας του τότε το ελληνικό κράτος μπορεί, αν ξεπεράσει το οφειλόμενο ποσό κάποιο ύψος, να  διατάξει την κατάσχεση προσωπικών του περιουσιακών στοιχείων η ακόμα και καταθέσεων. Από το 2008 που ενέσκηψε ΚΑΙ η κρίση οι νέοι 25 έως 40 ετών, υποαπασχολούμενοι ψυχολόγοι, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ με τι χρήματα θα πληρωσoυν τα ταμεία τους (Το ΕΤΑΑ, τον ΟΑΕΕ κλπ), εφόσον τα εισοδήματα τους ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ; Και για πιο λόγο μάλιστα όταν τα ταμεία τους έχουν φαλιρίσει, δίνουν συντάξεις ΙΣΧΝΕΣ και στην πράξη ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ!
Β) Το ελληνικό δημόσιο επιβάλλει  ΚΑΙ διοικητικές κυρώσεις για τον εξαναγκασμό σε πληρωμή των απίθανων ασφαλιστικών εισφορών που ζητεί. Έτσι λοιπόν απαιτεί, έχει δεν έχει τα χρήματα ο ελεύθερος επαγγελματίας, να ΕΞΟΦΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα ταμεία του, προκειμένου να του χορηγηθεί …ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε μ αυτή να του εκδώσει και η εφορία νέο μπλοκ αποδείξεων!!! Με λίγα λόγια  εξαρτάται το δικαίωμα ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ και ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ του κάθε νέου ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΝ ΘΑ πληρώσει ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ!
Γ) Ήδη ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ έμποροι αλλά ασφαλισμένοι άλλων ταμείων έχουν απλήρωτα τα ταμεία τους λόγω της χρόνιας οικονομικής κρίσης ΚΑΙ  ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ. Προς τιμή του την άθλια αυτή πραγματικότητα έλαβε υπόψη και έλαβε μέτρα ανακούφισης η διοίκηση του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ εκδίδοντας απόφαση (Διευκόλυνση Ασφαλισμένων - Συνεδρ. 190/05-12-2011) με την οποία ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ τους οικονομικά αδύναμους μηχανικούς, παρέχοντας τους δωρεάν περίθαλψη και ενημερότητα εφόσον προσκόμιζαν αποδεικτικά της οικονομικής τους αδυναμίας (εκκαθαριστικά με χαμηλό εισόδημα κλπ).
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :
1.Το ελληνικό Σύνταγμα λέει ότι  (άρθρο 4 § 5 του Συντάγματος) «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».  Στα ΒΑΡΗ αυτά υπάγονται ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ  Με τι λεφτά θα πληρώσουν τα ταμεία όταν έχουν ελάχιστα εισοδήματα  οι νέοι επαγγελματίες να ζήσουν; Είναι υπέρτερο αγαθό από την ΕΠΙΒΙΩΣΗ η αποπληρωμή των ταμείων; Προηγούνται τα ταμεία της διατροφής και της στέγασης; Προτίθεστε να μειώσετε επιτέλους το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΛΑ τα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ;                                                                                                      
2.Προτίθεστε να δώσετε τη δυνατότητα  μείωσης των ασφαλιστικών  εισφορών  στο συνολικό  ποσό  για σύνταξη και περίθαλψη των 1.000  ευρώ το χρόνο  με τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΚΑΤΩΤΑΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ; Αυτό είναι το μόνο ποσό που μπορεί να πλησιάσει έστω η μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών σήμερα και ειδικά οι νέοι.
3.Θα  αποσυνδέσετε  τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών  των δικηγόρων από το μισθό του πρωτοδιοριζομενου εφέτη ; Θα μειώσετε τις εισφορές τους στο Ταμείο Νομικών, αφού αναγγέλθηκε  η μείωση των μισθών των δικαστών; Αυτό δεν επιβάλλει η τήρηση του νόμου; Την αναλογική μείωση των εισφορών των δικηγόρων , αφού το σημείο υπολογισμού αυτών, δηλαδή ο μισθός του Εφέτη ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ!
4.Θα αποσυνδέσετε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από την έκδοση μπλοκ παροχής υπηρεσιών από την εφορία; Δεν αρκεί η μη παροχή σύνταξης και ιατρικής περίθαλψης;
5.Θα σταματήσουν το Ταμείο Ασφάλισης Νομικών & ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΑΝ & ΚΕΑΔ) να υπολογίζουν αυθαίρετα την 1η 5ετία μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών βάσει του χρόνου πρώτης εγγραφής ασφάλισης στο ΕΤΑΑ & όχι βάσει της 1ης 5ετίας (60 μήνες) ασφάλισης στο ΕΤΑΑ ανεξαρτήτως 1ης εγγραφής, παραίτησης & επανεγγραφής;
Αθήνα, 12/09/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής ΛΑΡΙΣΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την έλλειψη ειδικών ιατρών στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 - 12:44
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και σε επίπεδο ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός τον εφημερευόντων ιατρών έχει υποστεί δραματική μείωση, με αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση στον χρόνο αναμονής για εξέταση των ασθενών. Επιπλέον, λόγω της μη πληρωμής των εφημεριών των ειδικών ιατρών, οι απασχολούμενοι ιατροί είναι ειδικευόμενοι, ενώ παράλληλα η έλλειψη εποπτευόντων σε αυτούς ειδικών ιατρών αυξάνει τις πιθανότητες ιατρικών σφαλμάτων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να ενισχυθεί το εν λόγω νοσοκομείο ώστε να καταστεί λειτουργικό και να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες με ασφάλεια;
Αθήνα, 12.09.2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Κουκούτσης
Βουλευτής Μεσσηνίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕπίκαιρη ερώτηση για την υποχρηματοδότηση στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 - 12:34
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»
Σε αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας καθώς, σύμφωνα με ευρείας έκτασης δημοσιεύματα του Τύπου, από το εαρινό εξάμηνο της εφετινής ακαδημαϊκής χρονιάς πρόκειται να καταργηθεί η χορήγηση των δωρεάν συγγραμμάτων σε φοιτητές από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η πιστή εφαρμογή των επιταγών της τρόικα θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να επιβαρυνθούν με ένα ακόμη σημαντικό έξοδο, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός ήδη πληρώνει μέσω των φόρων το προνόμιο της δωρεάν Παιδείας. Κατά συνέπεια, μεγάλος αριθμός φοιτητών αναμένεται να στερηθεί των συγγραμμάτων του, μη δυνάμενος να καλύψει το κόστος τους. Παράλληλα οι τεράστιες περικοπές των μισθών του διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι. που φτάνουν έως του σημείου λέκτορες των Α.Ε.Ι. να αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως, οδηγούν σε κινητοποιήσεις τα σωματεία των καθηγητών των πανεπιστημίων. Ήδη από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου η εξεταστική περίοδος των Α.Ε.Ι. βρίσκεται στον αέρα λόγω απεργίας των διδασκόντων που αποφάσισε η εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη, ενώ η προσθήκη νέων προβλημάτων στα ήδη υπάρχοντα καθιστά το μέλλον της Παιδείας στην Πατρίδα μας τουλάχιστον ζοφερό.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1) Δεσμεύονται πως δεν θα προχωρήσουν σε κατάργηση των δωρεάν πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές;
2) Προτίθενται να προχωρήσουν σε γενναία χρηματοδότηση στον χώρο της Παιδείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να αποφευχθεί το επαπειλούμενο χάος με μαζικές κινητοποιήσεις διδασκόντων και διδασκομένων;
Αθήνα, 12.09.2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αρτέμης Ματθαιόπουλος
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για το «πάρτυ» των ΜΚΟ

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 - 13:23
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Θέμα: «Συνεχίζεται το «πάρτυ» με τις ΜΚΟ»
Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στοιχειωδώς στην καθημερινή τους λειτουργία, που οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν να πληρωθούν εδώ και 7 μήνες και που οι περικοπές αφορούν ακόμα και ανελαστικές δαπάνες (τροφεία ασθενών, υγειονομικό υλικό πρώτης ανάγκης κλπ), η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος συνεχίζεται ακάθεκτη, μέσω του «εφευρήματος» των ΜΚΟ. Όπως προκύπτει από πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» (9/9/2012) «…ως τις 22 Αυγούστου 2012 διατέθηκε σε ΜΚΟ και σωματεία από το Υπουργείο Υγείας το ποσό των 35,8 εκατ. Ευρώ από τη συνολική διαμορφούμενη πίστωση των 42,1 εκατ. Ευρώ. Στη λίστα που εστάλη στη ΓΓ της Κυβέρνησης, δεν αναφέρεται αναλυτικά το ποσό που έλαβε κάθε μια από τις 66 ΜΚΟ…».
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Γιατί παρά τις  πολυδιαφημισμένες «δεσμεύσεις» της Κυβέρνησης περί περιστολής των δαπανών και ελέγχου των πιστώσεων των ΜΚΟ, συνεχίζεται, ακόμα και μέχρι πριν από μερικές ημέρες,  το όργιο σπατάλης δημοσίου χρήματος προς «αγνώστου ταυτότητας» ΜΚΟ;
2) Ποιος είναι ο σκοπός, όπως προκύπτει από το καταστατικό,  τα διοικητικά συμβούλια και τα μέλη των ΜΚΟ που έλαβαν επιχορήγηση; Να χορηγηθεί πλήρης κατάλογος με τα εν λόγω στοιχεία και το ύψος της χρηματοδότησης.
3) Ποια φυσικά πρόσωπα είναι εντεταλμένα με τον έλεγχο και την εκταμίευση των ποσών προς τις ΜΚΟ; Να κατατεθούν τα πλήρη στοιχεία τους και η υπηρεσία στην οποία ασκούν τα καθήκοντά τους.
Αθήνα, 10/09/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για διερεύνηση καταγγελίας σε βάρος εκπαιδευτικού για παιδική πορνογραφία

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 - 13:21
Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ»
Το 2010 συνελήφθη για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, εκπαιδευτικός που υπηρετούσε στο Γυμνάσιο του Αιγινίου Πιερίας. Σύμφωνα με επιστολή-καταγγελία πολίτη, περιήλθε την προηγούμενη εβδομάδα σε γνώση μου ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός επανήλθε πρόσφατα στην υπηρεσία του και συγκεκριμένα στα γραφεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας στην Κατερίνη. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός φέρεται να έχει απασχολήσει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και άλλες δύο φορές στο παρελθόν, οπότε του είχε επιβληθεί η ποινή της εξάμηνης αργίας.
Επειδή στην ως άνω καταγγελία εκφράζεται η άποψη ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός τυγχάνει ευμενούς μεταχείρισης και πολιτικής στήριξης-κάλυψης.
Επειδή πρέπει να δοθεί η μέγιστη προσοχή ώστε άνθρωποι άκρως επικίνδυνοι και παθολογικά διεστραμμένοι να μην βρίσκονται κοντά σε ανήλικους και να απομακρύνονται άμεσα από τα καθήκοντά τους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Τι ποινή επεβλήθη από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο στον εν λόγω εκπαιδευτικό για το παράπτωμα της παιδικής πορνογραφίας; Είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά και άλλη φορά στο παρελθόν, πότε, για ποιο λόγο και ποιες ποινές του επεβλήθησαν;
2) Για ποιο λόγο του επετράπη να επανέλθει στα καθήκοντα του;
Αθήνα, 10/09/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΕΓΟΣ
Βουλευτής Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την φημολογούμενη κατάργηση των μη ανταποδοτικών επιδομάτων των ναυτικών

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 - 12:51
ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΘΕΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
  
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου επίκειται η κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών επιδομάτων των Ελλήνων ναυτικών, όπως το βοήθημα τοκετού, μητρότητας, ασθενείας, το οικογενειακό, το επίδομα ανεργίας καθώς και της οικονομικής ενίσχυσης κάποιων κατηγοριών ανέργων ναυτικών. Εάν προχωρήσει η κυβέρνηση στην κίνηση αυτή, οι ήδη δοκιμαζόμενες από την οικονομική κρίση οικογένειες των Ελλήνων ναυτικών, θα οδηγηθούν στην απόλυτη ένδεια και εξαθλίωση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Ναυτιλίας ώστε να προστατέψει τους άνεργους Έλληνες ναυτικούς;
2) Θα προχωρήσει πράγματι το Υπουργείο στην κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών επιδομάτων των Ελλήνων ναυτικών;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Κούζηλος
Βουλευτής Α΄Πειραιά
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την προσβολή μνήμης του γέροντα Παΐσιου από χρήστη του facebook

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 - 10:52
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :
1) ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
2) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΘΕΜΑ : «ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΠΟ ΧΡΗΣΤΗ TOY FACEBOOK»
Στην ιστοσελίδα www.facebook.com/gerontas.pastitsios έχει δημιουργηθεί προφίλ με την ονομασία “ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ/ELDER PASTITSIOS”, όπου ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο. Ενδεικτικά αναφέρονται αναρτήσεις όπως «Γέρων Παστίτσιος ο Πατσαφαρίτης», «το νέο θαύμα-τρολιά του Γέροντα στις Σέρρες», καθώς και πολλές προκλητικές και ανάρμοστες φωτογραφίες.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
1) Έχουν ενημερωθεί σχετικά με την προβολή της εν λόγω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο;
2) Θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες μέσω της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου προφίλ από το διαδίκτυο; Ή μήπως θα συνεχίσουν να κωφεύουν και να ανέχονται τον επονείδιστο αυτό εμπαιγμό του Γέροντα Παΐσιου, όπως ανέχονται την ύπαρξη της ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου athens.indymedia.org μέσω της οποίας διαπράττονται επανειλημμένα τα αδικήματα της εξύβρισης, της συκοφαντικής δυσφήμισης, της απειλής και άλλες παράνομες πράξεις;
Αθήνα, 18/09/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για τη περιβαλλοντική επιβάρυνση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. στη Μήλο

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 - 11:10
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
2. Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής &
3. Υγείας
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντική επιβάρυνση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. στη Μήλο
Σύμφωνα με ανάρτηση του ηλεκτρονικού τύπου αναφορικά με τις δραστηριότητες της εταιρίας S&B με Πρόεδρο τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, η εν λόγω εταιρία παρά σχετική καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου, εξακολουθεί να ρυπαίνει τη Μήλο. Οι δε ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) φέρονται να έχουν διαπιστώσει τις εξής παραβάσεις από τη λειτουργία της S&B στη Μήλο:
Εγκαταστάσεις επεξεργασίας Μπεντονίτη και περλίτη στη θέση «Βούδια»:
Παράβαση 1: Η σκόνη περλίτη που παράγεται στη μονάδα περλίτη από τα συστήματα ξηρής αποκονίωσης-σακκόφιλτρα αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό κα μαζί με τα απόβλητα από τις πλυντρίδες διατίθεται στην θάλασσα. Ο τρόπος αυτός διαχείρισης του στερεού αποβλήτου της μονάδας γινόταν κατά παράβαση της ΚΥΑ 50910 (ΦΕΚ 1909Β) «Μέτρα και όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης».
Παράβαση 2: Η εταιρεία δε διέθετε άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων για τα υγρά απόβλητα που παράγονται από τη μονάδα επεξεργασίας του Μπεντονίτη κατά παράβαση των προβλεπόμενων στις διατάξεις της Υγειονομικής Διάταξης με Αριθ.Ε1β 221 της 22 Ιαν. «Περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων», ΦΕΚ 128/Β/1965.
Εγκατάσταση επεξεργασίας περλίτη και ορυχείο περλίτη στη θέση «Τσιγκράδο»
Παράβαση: «Η  σκόνη που παράγεται στη μονάδα περλίτη από τα συστήματα ξηρής αποκονίωσης – σακκόφιλτρα αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και μαζί με τα απόβλητα από τις πλυντρίδες διατίθεται στη θάλασσα. Ο τρόπος διαχείρισης του στερεού αποβλήτου της ονάδας γινόταν κατά παράβαση των προβλεπόμενων στην με Α.Π. 147729/2877/21.06.06 Κ. Υ. Απόφαση Έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (περ. όροι δ1.2 και δ1.10) και των διατάξεων της ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909Β) «Μέτρα και όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης».
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποιοι καταδικάστηκαν, για ποια αδικήματα, με ποιες ποινές & βάσει ποιας απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου; Η απόφαση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα & αν ναι, ασκήθηκε έφεση & πότε προσδιορίστηκε;
2. Επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις της εταιρίας; Αν ναι, ποιου ύψους, με ποιες αποφάσεις & αν έχουν εισπραχθεί τα σχετικά ποσά;
3. Αληθεύει η ανάρτηση, ότι η εταιρία εξακολουθεί να ρυπαίνει το περιβάλλον  & αν ναι τι δραστικότερα μέτρα θα λάβετε πέραν των διοικητικών προστίμων;
4. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις παραβάσεις, που διαπιστώνουν οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ);
Αθήνα, 14.09.2012
Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για την ανύπαρκτη μέριμνα για τους πολύτεκνους

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 - 11:06
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
3) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θέμα: «Ανύπαρκτη, παρά τις δεσμεύσεις, η μέριμνα για τους πολύτεκνους»
Με αφορμή τα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση, επισημαίνεται ότι οι πολύτεκνες οικογένειες, που συνεισφέρουν στη χώρα έναν σπουδαίο συντελεστή για την εθνική ανάπτυξη, που είναι τα παιδιά, καλούνται να σηκώσουν δυσανάλογα με τις δυνάμεις τους βάρη, σε σχέση με τους λοιπούς Έλληνες. Αυτό συμβαίνει επειδή στα εκάστοτε κατατεθέντα φορολογικά νομοσχέδια, δεν γίνεται καμία εξαίρεση στην περικοπή επιδομάτων μισθών και δώρων στους πολύτεκνους , ως όφειλε με βάση τη Συνταγματική επιταγή περί «ισότητας βαρών», με αποτέλεσμα οι πολύτεκνοι να επιβαρύνονται αναλογικά πολλαπλάσια από τους ανύπανδρους. Η ανέκαθεν αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της πολύτεκνης οικογένειας στον εκάστοτε κυβερνητικό σχεδιασμό (πολυδιάσπαση διατάξεων σε άσχετα νομοσχέδια, εμβαλωματικές διατάξεις στα φορολογικά κλπ), έχουν οδηγήσει την τάξη τους σε κατάσταση απόγνωσης, τα δε περίφημα «κίνητρα για την απόκτηση τρίτου τέκνου» έμειναν μόνο στα χαρτιά.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Προτίθεται η Κυβέρνηση να θεσπίσει την εθελούσια έξοδο των γυναικών με δύο παιδιά και άνω με το ήμισυ της συντάξεως μετά 15ετή υπηρεσία, ως ενισχυτικό μέτρο της οικογένειας και αν όχι, γιατί;
2) Προτίθεται η Κυβέρνηση να θεσπίσει συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα για τη μετεγκατάσταση της νέας οικογένειας σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της απασχόλησης με παραδοσιακά γυναικεία επαγγέλματα που φθίνουν (ασημουργία, κέντημα κλπ);
3) Πότε επιτέλους θα θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα για την απόκτηση τρίτου τέκνου ειδικά για την Ελληνική οικογένεια που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα;
Αθήνα, 14/09/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για τις βασικές ελλείψεις στα σχολεία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 - 11:05
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ : «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ»
Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του νέου σχολικού έτους και βρισκόμαστε για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα είναι αυτό της έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, συνολικά 6.700 οργανικές θέσεις θα παραμείνουν κενές. Ειδικότερα, κενές θα είναι 1.401 θέσεις σε νηπιαγωγεία, 2.373 θέσεις σε δημοτικά και 3.000 θέσεις σε γυμνάσια και λύκεια. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στον περιορισμό των προσλήψεων και ταυτόχρονα στο μεγάλο αριθμό των συνταξιοδοτήσεων.
Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό της υποχρηματοδότησης των σχολείων. Τα κονδύλια που έχουν δοθεί στους δήμους είναι ελάχιστα και δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα των σχολείων. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την προμήθεια πετρελαίου ενόψει του επικείμενου χειμώνα δεδομένης μάλιστα και της αύξησης στην τιμή του.
Τέλος, έντονο προβληματισμό προκαλεί το θέμα της μετακίνησης των μαθητών, καθώς το δημόσιο χρωστάει τεράστια ποσά στους ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ, οι οποίοι απειλούν να διακόψουν τη μεταφορά τους. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η αντίθεση των εκπαιδευτικών στο θεσμό της αξιολόγησης που επιχειρεί να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας και που αναμένεται να οδηγήσει σε απεργίες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Επιβάλλεται, λοιπόν, οι αρμόδιοι να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα όσον αφορά την επίλυση των ζητημάτων της εκπαίδευσης, ενός από τους πιο σημαντικούς τομείς για το μέλλον μιας χώρας.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1)     Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προαναφερθέντα προβλήματα, τη στιγμή μάλιστα που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει η φετινή σχολική χρονιά;
2)     Με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων;
Αθήνα, 14−09−2012
Ο ερωτών Βουλευτής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕρώτηση για παραχώρηση νησιών σε ιδιώτες

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 - 17:28
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
4) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
5) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
6) ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ»
Είναι γνωστή η πρόθεση της συγκυβέρνησης σας να προβεί μέσω του Ταμείου Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, σε παραχωρήσεις ακατοίκητων νησιών σε ξένες ή ελληνικές ενδιαφερόμενες εταιρείες και ιδιώτες, με την μέθοδο της μακρόχρονης εκμίσθωσης από 50 έως 99 χρόνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εκμίσθωση των νησίδων Δρακονησίου και Αποκόφτου στην Τήνο, εκτάσεως 20 και 14 στρεμμάτων αντίστοιχα, στα οποία δεν επιτρέπεται να γίνει σύμφωνα με διατάξεις Νόμων καμία δόμηση ή αλλοίωση φυσικού περιβάλλοντος. Στην Ζάκυνθο τα νησιά Στροφάδες, που ανήκουν στην Ιερά Μονή Διονυσίου και στον Δήμο Ζακυνθίων. Στην Ηγουμενίτσα τα νησιά Μαύρο Ορος, Αγιος Νικόλαος και Μπέλα Βράκα, εκτάσεως 742,540 και 154 στρεμμάτων αντίστοιχα. Στην Κρήτη, το νησάκι Γράντες, στην πόλη της Σητείας, στο οποίο υπάρχουν μινωικά ερείπια .Επίσης πάλι στον Δήμο Σητείας το νησάκι Ελάσα, για το οποίο υπάρχουν και τίτλοι ιδιοκτησίας από το 1960. Τα συγκεκριμένα νησιά, που είναι κάποια μόνο από αυτά που προτίθεται η κυβέρνηση να παραχωρήσει, προστατεύονται από την ημεδαπή όσο και την διεθνή νομοθεσία περί προστασίας φυσικού περιβάλλοντος, σε κάποια δε από αυτά υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Τι θα πράξει προκειμένου να προστατευθούν τα νησιά και να μην ξεπουληθούν ουσιαστικά στους ιδιώτες;
Πως θα διασφαλιστεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων που υπάρχουν σε ορισμένα από αυτά;
Αθήνα, 20/09/2012
Η ερωτώσα Βουλευτής
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ
Βουλευτής Β΄Αθηνών
Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή ΑυγήΕρώτηση για την ανάθεση εργασιών από το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης σε ιδιώτη εργολάβο

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 - 16:26
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΕΡΓΟΛΑΒΟ»
Το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης αναθέτει επί πληρωμή σε εξωτερικό συνεργάτη/εργολάβο την περιποίηση και τον καλλωπισμό του πρασίνου των εγκαταστάσεών του, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτόν σημαντικά τον προϋπολογισμό του, τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης.
Ενόψει του γεγονότος ότι εντός του εν λόγω Α.Τ.Ε.Ι λειτουργεί τμήμα φυτικής παραγωγής, οι φοιτητές του οποίου θα μπορούσαν κάλλιστα να αναλάβουν τις συγκεκριμένες εργασίες, με αποτέλεσμα και το Α.Τ.Ε.Ι να μην επιβαρύνεται οικονομικά, αλλά και οι φοιτητές να αποκομίζουν οφέλη και εμπειρία από την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών ,ως πρακτική άσκηση, στα πλαίσια της φοίτησής τους
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1) Πόσο κοστίζει στον πανεπιστημιακό, άρα και στον κρατικό προϋπολογισμό η ανάθεση των ως άνω εργασιών σε ιδιώτη εργολάβο;
2) Σκοπεύει ο Υπουργός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναλάβει το Ίδρυμα, με ίδια μέσα κατά τα προαναφερόμενα, την συντήρηση του πρασίνου;
Αθήνα, 09-10-2012
Ο ερωτών βουλευτής
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΕΓΟΣ
Α’ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΙστορική πρόταση Νόμου της Χρυσής Αυγής για Ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 - 14:34
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Στην πρόταση νόμου για την «Ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Ελληνική Δημοκρατία»
                                 
Προς τη Βουλή των Ελλήνων
 Α. Επί της αρχής
       Με την «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας και Συμφωνία που αφορά την εφαρμογή του μέρους XI της Σύμβασης», θεσπίστηκε το δικαίωμα κάθε Κράτους να καθορίζει το εύρος της χωρικής του θάλασσας μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια και κατοχυρώθηκε η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
      Στο Προοίμιο της ανωτέρω Σύμβασης αναφέρεται ότι τα Κράτη Μέρη κατέληξαν στην «παρούσα Σύμβαση παρακινούμενα από την επιθυμία να διευθετήσουν, σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, όλα τα θέματα που σχετίζονται με το δίκαιο της θάλασσας, και έχοντας επίγνωση της ιστορικής σημασίας της παρούσας Σύμβασης ως μιας σημαντικής συμβολής στη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της προόδου για όλους τους λαούς της ανθρωπότητας…Αναγνωρίζοντας την ανάγκη εγκαθίδρυσης, μέσω της παρούσας Σύμβασης…έννομης τάξης σχετικά με τις θάλασσες και τους ωκεανούς η οποία θα διευκολύνει την διεθνή επικοινωνία και θα προαγάγει τις ειρηνικές χρήσεις των θαλασσών και ωκεανών, τη δίκαιη και αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων τους, τη διατήρηση των ζωντανών πλουτοπαραγωγικών πόρων τους, και την μελέτη, προστασία και διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος…».
      Με τα άρθρα 55επ. της Σύμβασης, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ορίζεται ως η πέραν και παρακείμενη της χωρικής θάλασσας περιοχή, η υπαγόμενη στο ειδικό νομικό καθεστώς που καθιερώνεται στο Μέρος V της Σύμβασης, δυνάμει του οποίου τα δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες του παράκτιου Κράτους και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων Κρατών διέπονται από τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης.
      Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη το παράκτιο Κράτος έχει:
α) κυριαρχικά δικαιώματα που αποσκοπούν στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, ζωντανών ή μη, των υπερκείμενων του βυθού της θάλασσας υδάτων, του βυθού της θάλασσας και του υπεδάφους αυτού, ως επίσης και με άλλες δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση και εξερεύνηση της ζώνης, όπως η παραγωγή ενέργειας από τα ύδατα, τα ρεύματα και τους ανέμους.
β) δικαιοδοσία, όπως προβλέπεται στα σχετικά άρθρα της Σύμβασης, σχετικά με:
i) την εγκατάσταση και χρησιμοποίηση τεχνητών νήσων, εγκαταστάσεων και κατασκευών.
ii) τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα.
iii) την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
γ) άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προβλέπονται από την Σύμβαση.
      Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εκτείνεται μέχρι την απόσταση των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας.
      Η Βουλή των Ελλήνων, έχει προβεί ήδη από το 1995 (δυνάμει του Νόμου 2321/1995, ΦΕΚ Α΄, 136/23-06-1995) στην κύρωση της εν λόγω Σύμβασης  καθώς, όπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κρίθηκε ότι «…είναι μία συμφωνία από τις λίγες εκείνες διεθνείς συμφωνίες, όπου τα εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται σε μέγιστο βαθμό και δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις».
      Εκτός αυτού, με τον Νόμο 2289/1995 (ΦΕΚ Α΄ 27, 06/02/1995), η Ελλάς θέσπισε νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της διαδικασίας αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Με τον Νόμο 4001/2011 (ΦΕΚ Α΄ 179/22.8.2011) το υφιστάμενο αυτό νομοθετικό πλαίσιο αναμορφώθηκε και εκσυγχρονίστηκε. Μάλιστα, με την παράγραφο 1 του άρθρου 156 του νόμου 4001/2011, η Ελλάς αναγνώρισε ότι ελλείψει οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ ής κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης (χωρικής θάλασσας). Επιπλέον, με το Προεδρικό Διάταγμα 14/2012 συστάθηκε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε., ως ο Εθνικός Φορέας Υδρογονανθράκων, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα αποκλειστικά δικαιώματα του Δημοσίου σε θέματα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας.
      Παρόλα αυτά, η Ελλάς δεν έχει προβεί ακόμη στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
      Είναι πια διεθνώς αποδεκτό ότι εκτεταμένες περιοχές της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι πλούσιες σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αυτό έχουν δείξει όλες οι ερευνητικές εργασίες και μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία αυτά ενισχύθηκαν ιδιαίτερα μετά τα θετικά αποτελέσματα των ερευνών και γεωτρήσεων στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου, καθώς η περιοχή της Ελληνικής ΑΟΖ αποτελεί συνέχεια της ίδιας γεωλογικής λεκάνης.
      Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στις υποθαλάσσιες περιοχές στις οποίες η Ελλάς ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα μπορεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτάρκεια όχι μόνο της Χώρας μας, αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης.
      Σε οικονομικό επίπεδο, η ωφέλεια από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, έστω και ως προσδοκώμενο-στο άμεσο μέλλον- έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού, είναι σε θέση να διασφαλίσει άμεσα την οικονομική θέση και προοπτική της Χώρας μας.
      Βεβαίως, η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης συνοδεύεται και με μία σειρά από άλλα πλεονεκτήματα, καθώς παρέχει το δικαίωμα για διαχείριση και εκμετάλλευση όλων των φυσικών πόρων, ζωντανών ή μη, για παραγωγή ενέργειας από τα ύδατα, τα ρεύματα και τους ανέμους κ.α.
      Επιπλέον, το τεράστιο θαλάσσιο εμβαδόν της Ελληνικής ΑΟΖ αποτελεί έναν παράγοντα ενίσχυσης της γεωπολιτικής αξίας της Χώρας μας, στοιχείο το οποίο θα καταστήσει ευχερέστερη την σύναψη στρατηγικών διεθνών συμμαχιών.
      Από όσα εκτίθενται ανωτέρω, προκύπτει ότι η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αποτελεί αναγκαιότητα για την Ελλάδα. Η θέσπισή της-εκτός των άλλων-θα αποδείξει την αποφασιστικότητα της Χώρας μας για την άσκηση δικαιωμάτων, απορρεόντων από Διεθνή Σύμβαση.

Β. ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ
Άρθρο 1

«Σκοπός και πεδίο εφαρμογής» Στο άρθρο 1 προσδιορίζεται ο σκοπός του παρόντος νόμου, ήτοι η άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπονται από το Μέρος V της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και συγκεκριμένα από τα άρθρα 55επ. σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Άρθρο 2
«Ορισμοί»
Στο άρθρο 2 περιέχονται οι ορισμοί του παρόντος νόμου.
Άρθρο 3
«Κήρυξη και καθορισμός ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης»
Με την πρώτη παράγραφο κηρύσσεται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το εξωτερικό όριο της οποίας εκτείνεται μέχρι την απόσταση των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας σύμφωνα με τη Σύμβαση.
Με την δεύτερη παράγραφο ορίζεται η μέθοδος προσδιορισμού του εξωτερικού ορίου της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές.
Με την τρίτη παράγραφο ορίζεται ότι τα ακριβή όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα γνωστοποιούνται εκάστοτε με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, που θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως τα όρια αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιοχές και με τις ενδεχόμενες συμφωνίες οριοθέτησης σύμφωνα με τις πρόνοιες των παραγράφων 1 και 2.
Άρθρο 4
«Δικαιώματα, δικαιοδοσία και υποχρεώσεις της Ελλάδος στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη»
Με την πρώτη παράγραφο καθορίζονται τα δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες της Ελλάδος, ως παράκτιου κράτους, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 56 της Σύμβασης.
Με την δεύτερη παράγραφο καθορίζονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδος, ως παράκτιου κράτους, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Με την τρίτη παράγραφο ορίζεται ότι τα δικαιώματα που αναφέρονται στο παρόν άρθρο αναφορικά με το βυθό της θάλασσας και το υπέδαφός του θα ασκούνται σύμφωνα με το Μέρος VI της Σύμβασης-Διατάξεις περί Υφαλοκρηπίδας.
Άρθρο 5
«Δικαιώματα και υποχρεώσεις των άλλων κρατών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη»
Με το άρθρο 5 ορίζεται ότι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα άλλα Κράτη απολαμβάνουν τα δικαιώματα και υπόκεινται στις υποχρεώσεις που προβλέπει η Σύμβαση. Κατά την άσκηση των δικαιωμάτων και την εκπλήρωση των καθηκόντων τους αυτών, λαμβάνουν δεόντως υπόψη τα δικαιώματα και καθήκοντα της Ελληνικής Δημοκρατίας και συμμορφώνονται με τους νόμους και τους Κανονισμούς που υιοθετούνται απ’ αυτήν σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, στην έκταση που αυτοί δεν είναι αντίθετοι με το σχετικό μέρος της Σύμβασης.
Άρθρο 6
«Διατήρηση των ζωντανών πόρων»
Με το άρθρο 6 παρέχεται η αρμοδιότητα στους Υπουργούς: α) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και β) Ναυτιλίας και Αιγαίου να ρυθμίζουν-με κοινή απόφασή τους που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως-τον επιτρεπτό όγκο και τα είδη αλιεύματος των ζωντανών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Άρθρο 7
«Εξερεύνηση και εκμετάλλευση των ζωντανών ή μη πόρων»
Με την πρώτη παράγραφο θεσπίζεται απαγόρευση για κάθε πρόσωπο που δεν έχει λάβει άδεια σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβαίνει μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε αναζήτηση, έρευνα ή εκμετάλλευση των ζωντανών ή μη πόρων.
Με την δεύτερη παράγραφο προβλέπεται ότι η παραβίαση των διατάξεων της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, επισύρει την ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 7,8,9 και 10 του άρθρου 12Α Νόμου 2289/1995 όπως ισχύουν σήμερα.
Άρθρο 8
«Έναρξη της ισχύος»
Με το άρθρο αυτό ορίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος. Αθήνα, 08-10-2012 Οι προτείνοντες Βουλευτές
1. Νικόλαος Μιχαλολιάκος 2. Ηλίας Κασιδιάρης
3. Χρήστος Παππάς
4. Ηλίας Παναγιώταρος
5.  Ελένη Ζαρούλια
6. Πολύβιος Ζησιμόπουλος
7. Ιωάννης Λαγός
8. Γεώργιος Γερμενής    
9. Αρτέμης Ματθαιόπουλος
10. Νικόλαος Μίχος
11. Παναγιώτης Ηλιόπουλος
12. Ευστάθιος Μπούκουρας
13. Μιχαήλ Αρβανίτης
14. Νικόλαος Κούζηλος
15.  Αντώνιος Γρέγος
16. Δημήτριος Κουκούτσης
17.  Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
18.Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
 ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ


Για την «Ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Ελληνική Δημοκρατία»Άρθρο 1

«Σκοπός και πεδίο εφαρμογής» Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπονται από το Μέρος V της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και συγκεκριμένα από τα άρθρα 55επ. σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Άρθρο 2
«Ορισμοί»
1.Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου οι όροι που χρησιμοποιούνται στις διατάξεις αυτού έχουν την ακόλουθη έννοια:
α) «Σύμβαση»: η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κυρώθηκε από τον Ν. 2321/1995.
β) «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη»: η πέραν και παρακείμενη της χωρικής θάλασσας της Ελληνικής Δημοκρατίας περιοχή, τα όρια της οποίας καθορίζονται στο άρθρο 3 και η οποία υπάγεται στο ειδικό νομικό καθεστώς που καθιερώνεται στο Μέρος V της Σύμβασης, δυνάμει του οποίου τα δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες της Ελληνικής Δημοκρατίας ως παράκτιου Κράτους και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων κρατών διέπονται από τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης.
γ) «Ζωντανοί πόροι»: περιλαμβάνουν ψάρια και οποιασδήποτε άλλης μορφής υδρόβια ζωή, εκτός των καθιστικών ειδών, όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 77 της Σύμβασης.
γ) «Μη ζωντανοί πόροι»: οι διάφοροι μεταλλευτικοί και άλλοι μη ζώντες πόροι που κατά κανόνα βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας ή κάτω απ’ αυτόν.
δ) «Ναυτικό μίλι»: απόσταση χιλίων οκτακοσίων πενήντα δύο μέτρων.
2. Ορισμοί οι οποίοι δεν έχουν διαφορετικά ερμηνευθεί στο παρόν άρθρο θα έχουν την έννοια που δίδει σ’ αυτούς η Σύμβαση και σε περίπτωση αντίθεσης μεταξύ του παρόντος Νόμου και της Σύμβασης, υπερισχύει η ερμηνεία της Σύμβασης.
Άρθρο 3
«Κήρυξη και καθορισμός ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης»
1.Κηρύσσεται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το εξωτερικό όριο της οποίας εκτείνεται μέχρι την απόσταση των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.
2. Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.
3.Τα ακριβή όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα γνωστοποιούνται εκάστοτε με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, που θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως τα όρια αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιοχές και με τις ενδεχόμενες συμφωνίες οριοθέτησης σύμφωνα με τις πρόνοιες των παραγράφων 1 και 2.
Άρθρο 4
«Δικαιώματα, δικαιοδοσία και υποχρεώσεις της Ελλάδος στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη»
1.Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί:
α) κυριαρχικά δικαιώματα που αποσκοπούν στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, ζωντανών ή μη, των υπερκείμενων του βυθού της θάλασσας υδάτων, του βυθού της θάλασσας και του υπεδάφους αυτού, ως επίσης και με άλλες δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση και εξερεύνηση της ζώνης, όπως η παραγωγή ενέργειας από τα ύδατα, τα ρεύματα και τους ανέμους.
β) δικαιοδοσία, όπως προβλέπεται στα σχετικά άρθρα της Σύμβασης σχετικά με:
i) την εγκατάσταση και χρησιμοποίηση τεχνητών νήσων, εγκαταστάσεων και κατασκευών.
ii) τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα.
iii) την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
γ) άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προβλέπονται από την Σύμβαση.
2. Η Ελληνική Δημοκρατία, κατά την ενάσκηση των δικαιωμάτων της και την εκτέλεση των υποχρεώσεών της, σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο και τις διατάξεις της Σύμβασης, στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, λαμβάνει υπόψη της τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των άλλων Κρατών και ενεργεί κατά τρόπο συνάδοντα με τις διατάξεις της Σύμβασης.
3) Τα δικαιώματα που αναφέρονται στο παρόν άρθρο αναφορικά με το βυθό της θάλασσας και το υπέδαφος θα ασκούνται σύμφωνα με το Μέρος VI της Σύμβασης-Διατάξεις περί Υφαλοκρηπίδας.
Άρθρο 5
«Δικαιώματα και υποχρεώσεις των άλλων κρατών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη»
Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα άλλα Κράτη απολαμβάνουν τα δικαιώματα και υπόκεινται στις υποχρεώσεις που προβλέπει η Σύμβαση. Κατά την άσκηση των δικαιωμάτων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους αυτών, λαμβάνουν δεόντως υπόψη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και συμμορφώνονται με τους νόμους και τους Κανονισμούς που υιοθετούνται απ’ αυτήν σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, στην έκταση που αυτοί δεν είναι αντίθετοι με το σχετικό μέρος της Σύμβασης.
Άρθρο 6
«Διατήρηση των ζωντανών πόρων»
Με κοινή απόφαση των Υπουργών: α) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και β) Ναυτιλίας και Αιγαίου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο επιτρεπτός όγκος και τα είδη αλιεύματος των ζωντανών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Άρθρο 7
«Εξερεύνηση και εκμετάλλευση των ζωντανών ή μη πόρων»
1. Κανένα πρόσωπο δεν προβαίνει μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε αναζήτηση, έρευνα ή εκμετάλλευση των ζωντανών ή μη πόρων, χωρίς να έχει λάβει άδεια σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2.α) Σε περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο παραβαίνει τις διατάξεις της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, τότε εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των παραγράφων 7,8,9 και 10 του άρθρου 12Α Νόμου 2289/1995 όπως ισχύουν σήμερα.
Άρθρο 8
«Έναρξη της ισχύος»
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επιμέρους διατάξεις.Ερώτηση για τη διακοπή δωρεάν μεταφοράς μαθητών των ειδικών σχολείων

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 - 11:57
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
4) ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ  ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Έγινε γνωστό ότι οι ιδιώτες μεταφορείς, οι οποίοι μέχρι πρότινος μετέφεραν τους μαθητές των ειδικών σχολείων, σταματούν την μεταφορά τους, δεδομένου του ότι δεν τους έχουν καταβληθεί οφειλόμενα και δεδουλευμένα από το Υπουργείο. Αυτό όπως είναι φυσικό, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους μαθητές και στις οικογένειες τους, με δυσάρεστες συνέπειες για την  εκπαίδευση τους και για την εν γένει κατάσταση τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Τι θα πράξει προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα σε σχέση με τις καταβολές των όποιων οφειλομένων στους ιδιώτες μεταφορείς, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους μαθητές και στις οικογένειες τους;                                                                                                                                                    
Αθήνα, 15/10/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΕπίκαιρη ερώτηση για το εκλέγειν & εκλέγεσθαι των Ελλήνων του εξωτερικού

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 - 12:05
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: Δικαίωμα εκλέγειν & εκλέγεσθαι Ελλήνων του εξωτερικού στις Βουλευτικές Εκλογές
Σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο για την παραχώρηση εκλογικού δικαιώματος σε 7.000.000 Έλληνες ομογενείς, πρώτης, δεύτερης, τρίτης & τέταρτης γενιάς, οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Δικαίωμα ψήφου θα παρέχεται σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια, είναι δηλαδή γραμμένοι στα δημοτολόγια &  στους εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του ελληνικού κράτους. Οι εκλογείς του εξωτερικού θα ψηφίζουν συνδυασμούς κομμάτων, που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών. Για τον σκοπό αυτό επιβάλλεται κάθε ψηφοδέλτιο Επικρατείας να περιλαμβάνει υποχρεωτικά μεταξύ των υποψηφίων του τρεις τουλάχιστον ομογενείς υποψηφίους, οι οποίοι διαμένουν αποδεδειγμένα στο εξωτερικό για μία δεκαετία πριν από την ανακήρυξή τους.
Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή ενθέρμως υποστηρίζει την απονομή του δικαιώματος εκλέγειν & εκλέγεσθαι στις Βουλευτικές Εκλογές στους Έλληνες του εξωτερικού & θεωρεί, ότι θα έπρεπε ήδη να είχε ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο. Η άρνηση από οποιοδήποτε κόμμα & αν προέρχεται, συνιστά παραβίαση θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών & δεν υπάρχει καμία δικαιολογία αναβολής κατάθεσης του νομοσχεδίου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για την ύπαρξη του εν λόγω νομοσχεδίου & του περιεχομένου του;
2. Aν ναι, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Φθινόπωρο προκειμένου οι ομογενείς να συμμετέχουν σε ενδεχόμενες πρόωρες Βουλευτικές Εκλογές;
Αθήνα, 15.10.2012
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....