Οι βουλευτές Ευβοίας και Μαγνησίας, Νικόλαος Μίχος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, είχαν την Παρασκευή προκαθορισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Αρθούρο Ζερβό. Κύρια θέματα της κατατοπιστικής συζήτησης ήταν το (επιδιωκόμενο από τις ...
κυβερνήσεις των τελευταίων 12 ετών) ξεπούλημα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, καθώς και οι μαζικές διακοπές ηλεκτροδότησης σπιτιών λόγω οφειλών.
Οι συναγωνιστές ξεκίνησαν τη συζήτηση με τη μετατροπή, το 2001, της ΔΕΗ, από εταιρία κοινής ωφελείας (με σκοπό "να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον"), σε Ανώνυμη Εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο (με σκοπό το... κέρδος), καθώς και την -επιβαλλόμενη από τα μνημόνια- πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Δημοσίου, παράλληλα με την εγκληματικά τσαπατσούλικη "απελευθέρωση" της αγοράς ενέργειας της χώρας. "Απελευθέρωση" που πατάει πάνω στην υποδομή, το δίκτυο και την εγγύηση του "τελευταίου καταφυγίου" της ΔΕΗ, με εταιρίες-αρπαχτές (τύπου Energy Hellas), με την υποχρεωτική εξαίρεση της ΔΕΗ από τους πλειστηριασμούς εκμετάλλευσης των λιγνιτορυχείων, με πλήθος αποφάσεων και εντολών. Σαφής ένδειξη του σκοπού των κυβερνήσεων να "σκοτώσουν" την ΔΕΗ, ξεπουλώντας την στην κατωτάτη δυνατή τιμή, είναι η αποδοχή πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της από το ελληνικό δημόσιο, ενώ το σύνολο σχεδόν των δανειακών συμβάσεών της περιλαμβάνουν όρο ότι θα γίνουν άμεσα απαιτητά τα ποσά τους από τις τράπεζες, εάν το δημόσιο πάψει να είναι ο κύριος μέτοχος.
Σχετικά με τις διακοπές της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών, ο κ. Ζερβός εξήγησε το σκεπτικό της Ανώνυμης Εταιρίας που διευθύνει, το οποίο είναι πλέον κοινό με οποιασδήποτε εμπορικής επιχείρησης: "οι κακοπληρωτές δεν είναι επιθυμητοί πελάτες". Βέβαια, ο μέγιστος κακοπληρωτής είναι το ευρύτερο δημόσιο και οι πελάτες με τις μεγαλύτερες οφειλές είναι εργοστάσια και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά το ρεύμα κόβεται μόνο από σπίτια φτωχών ανθρώπων (ενώ οι καταλήψεις των αναρχικών ηλεκτροδοτούνται κανονικά -και απλήρωτα). Ο κ. Ζερβός ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο που εμποδίζει τη διακοπή ρεύματος σε χώρους παραγωγής και απαιτεί άδεια από το δημόσιο για να κοπεί ρεύμα του δημοσίου (ακόμη και αν αφορά κατειλημένο του κτίριο!). Διευκρίνησε ότι σε νοσοκομεία και λοιπά ιδρύματα δεν κόβεται το ρεύμα επ' ουδενί, όπως ούτε σε σπίτια όπου υπάρχουν άνθρωποι χρήζοντες μηχανικής υποστήριξης. Συμπερασματικά, εξαιρώντας τις ανωτέρω περιπτώσεις, οι υπόλοιποι ή θα πληρώνουμε με τους όποιους όρους μας προσφέρονται ή θα μάθουμε να ζούμε χωρίς οικιακό ρεύμα.
Η θέση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ είναι σταθερή και ξεκάθαρη: Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό που κάθε Έλληνας δικαιούται. Οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια, πρέπει να ελέγχονται από το εθνικό κράτος. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η πλειοψηφία των μετοχών πρέπει να παραμένει στον έλεγχο του δημοσίου.